Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hundar utbildas för äldreboenden och daghem

Från 2014
Uppdaterad 19.05.2014 06:03.
Johann Rosendahl öppnar Finska Terapihundskolan hösten 2014. Här med hunden Tellus.
Bildtext Johann Rosendahl öppnar Finska terapihundskolan hösten 2014. Här med hunden Tellus.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Hundfysioterapeuten och utbildaren Johanna Rosendahl i Vasa öppnar Finska terapihundskolan i höst. Modellen kommer från Sverige och Svenska Terapihundskolan och tanken är att den ska få sin början i Österbotten och sprida sig till resten av landet.

I Finland finns redan liknande verksamhet. Till exempel Kennelklubben har haft en kompishundverksamhet sedan 2001, där hundarna besöker till exempel äldreboenden och daghem. Föreningen Koirat kasvatus ja kuntoutustyössä ordnar utbildningar för hundar som används som stöd i hälsofrämjande arbete.

Hundkunnande från Sverige till Österbotten

3:31

Rosendahl tar dock modell från Sverige och den utbildningen har två steg: besökshund och terapihund/vårdhund. Det finns också ett tredje steg som kallas djurassisterad pedagogik för de som vill jobba med barn under 13 år som har olika svårigheter.

Rosendahl kommer att samarbeta tätt med Svenska terapihundskolan, som också har verksamhet i Norge och planerar öppna i Danmark. De kommer över till Österbotten och håller de första utbildningarna. Så småningom ska också finländska instruktörer utbildas.

Hundar ska jobba på äldreboenden

1:38

Vasa eller Vörå

Besökshundsutbildningen startar till hösten. Det är ännu inte bestämt var men det blir endera i Vasa eller i Vörå.

Besökshundsutbildningen består av ett lämplighetstest, två förlängda veckoslut och praktik på äldreboende, skola eller liknande. Rosendahl beskriver besökshundarnas jobb som lite av ett volontärarbete. Terapi- och vårdhundarna får en lite längre utbildning.

- Det blir mer målinriktat arbete, där man till exempel jobbar i samarbete med personal på ett äldreboende eller med speciallärare, säger Rosendahl.

Som ett konkret exempel på vad terapihundarna kan ha för uppgift ger Rosendahl personer på äldreboenden som behöver röra på sig mer. Det kan också handla om personer som inte har pratat på åratal som börjar prata igen när de får en hund som sällskap.

Hårda kramar

Vilka hundar lämpar sig då som besöks- och terapihundar?

- Den ska lyda sin förare, kunna hantera plötsliga ljud, klara av hårda kramar och så vidare, säger Rosendahl.

Hunden ska absolut inte vara skygg eller ha aggressiva tendenser.

Rosendahl tänker också utbilda en av sina egna hundar. Hon tror att två-åriga Nova Scotia retrievern Tellus har det som krävs.

Kommit längre i Sverige

Kan man syssla med det här som heltidsjobb?

- Vi har inte kommit lika långt i Finland som i Sverige. Där har man till och med anställt en hund på månadslön. Plus att ägaren också får månadslön. Då kan man ju absolut leva på det, säger Rosendahl.

Lämplighetstesten för besökshundsutbildningen görs den 11 augusti. Anmälningstiden går ut den 15 juli. Den fördjupade utbildningen hålls på följande års sida.