Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Upprorsmän i Libyen upplöser parlamentet

Från 2014
Uppdaterad 19.05.2014 06:43.
Treårsdagen av det Libyska upp
Bildtext Libyen är fortsatt oroligt, 3 å efter den arabiska våren. På bilden firas årsdagen av protesterna den 17 februari.

Libyens regering kräver att upprorsmän i landets två största städer lägger ner sina vapen efter att flera milisgrupper stormade parlamentet i huvudstaden Tripoli igår.

Upprorsmännen leds av den förre generalen Khalifa Haftar som stöds av några av landets starkaste milisgrupper i Tripoli och i Benghazi.

En talesman för Haftar säger att parlamentet är upplöst och att landet ska ledas av ett råd på 60 personer som skall skriva en ny libysk grundlag.

Upprorsmännen säger att parlamentet domineras av islamister som inte ingriper mot beväpnade radikala islamister som sprider kaos i Libyen.

Enligt obekräftade uppgifter hålls ett tiotal parlamentsledamöter som gisslan och regeringen anklagade i morse upprorsmännen för ett kuppförsök.

Haftars milismän angrep i lördags islamister i Benghazi och striderna har hittils krävt över 70 dödsoffer medan 140 har skadats.

Haftar fick också stöd av enheter i flygvapnet men nu har regeringen infört flygförbud över Benghazi för att förhindra nya flygattacker mot islamisterna.

Häftiga strider i Tripoli

I Tripoli har minst två mänskor dödats och över 50 skadats i strider efter att parlamentet stormades.

Det rapporterades om häftiga igår kväll i de södra delarna av huvudstaden och vid vägen till flygfältet som kontrolleras av en milisstyrka från staden Zintan.

Zintanmilisen är en av de största i landet och den stöder general Haftars försök att driva bort islamistgrupperna från Tripoli och Benghazi där upproret mot ex-diktatorn Muamar Ghadafi började för tre år sedan.

Ghadafis nära medarbetare som vände sig mot diktatorn

Haftar själv var en gång Ghadafis nära medarbetare och han var med om att störta Libyens kung Idris år 1969.

Han blev Ghadafis stabschef men relationerna bröts på 1980-talet och Haftar anslöt sig till oppositionen i exil som stöddes av USA.

Haftar bodde i USA och han har medgett att han byggde upp en väpnad styrka med USAs hjälp för att störta Ghadafi.

Den förre generalen återvände till sin hemstad Benghazi när upproret mot Ghadafi började för att leda sin egen milisstyrka.

Islamister anklagar Haftar för att vara USAs marionett på grund av hans nära band med amerikanerna.