Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Putin vill ha ett eget EU

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Yle Nyheter: Putins euroasiatiska projekt - Spela upp på Arenan

Rysslands president Vladimir Putin har en dröm. Han vill skapa en motsvarighet till Europeiska Unionen i Eurasien. EEU ska den heta – Euroasiatiska ekonomiska unionen.

Enligt professor Pekka Sutela är projektet symboliskt viktigt.

- Ryssland är väldigt ensamt i världen och har egentligen inga vänner. Det handlar inte så mycket om ekonomi utan snarare om geopolitik, förklarar Sutela.

Pekka sutela
Bildtext Professor Pekka Sutela

Putins dröm är att de postsovjetiska staterna ska bilda en union som sträcker sig från Kina till EU.

År 2010 grundade Ryssland, Vitryssland och Kazakstan en tullunion som senare utvidgades till ett gemensamt ekonomiskt område.

Som ett följande steg i integrationsprocessen blir den Euroasiatiska ekonomiska unionen (EEU). Avtalet kommer att undertecknas under ett toppmöte i slutet av maj.

eeu

Medlemmar är till en början Ryssland, Vitryssland och Kazakstan men förhandlingar pågår också med Kirgizistan, Tadjikistan och Armenien.

- Ekonomiskt är Vitryssland och Kazakstan, väldigt små länder, säger Sutela. Bägge drar nytta av att lättare få in sina varor på den ryska marknaden. Men bägge har också svårigheter att få sin röst hörd i beslutsfattandet eftersom Ryssland är så mäktigt.

- Jag förstår inte hur det ska fungera i praktiken, säger Sutela och skakar på huvudet. Moskva är inte Bryssel. Beslutsfattandet i EU fungerar bra eftersom det finns en handfull större länder som de mindre länderna kan slå sig samman med för att få sin röst hörd. Medan Ryssland står för 80 procent av befolkningen i EEU.

Återskapa Sovjetunionen?

Många experter har svårt att ta EEU på allvar, speciellt efter att Ukraina tydligt visat sin ståndpunkt och inte tänker gå med.

oekka sutela

- Det är svårt att se den praktiska nyttan för Ryssland om det inte finns en större annan stat med. Och den staten kunde endast vara Ukraina.

Med rätta kan man alltså fråga sig om den Euroasiatiska ekonomiska unionen är ett kamouflerat försök att återskapa Sovjetunionen?

- För Putin är det viktigt att hans lierade applåderar varje gång han håller ett tal eller agerar. Men Ryssland vill inte ha tillbaka Sovjetunionen för det skulle bli för dyrt med alla subventioner

Läs mera:

Alexandr Dugin, den ledande teoretikern bakom visionerna om ett Euroasiatiskt imperium, besökte Finland den 18 maj: Finland välkomnas till ett storryskt Eurasien

Patrick Holmström: Vargar i Kreml

Diskussion om artikeln