Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Åska på många håll

Från 2014
Uppdaterad 19.05.2014 15:39.
Blixt slår ner i fjärran, i förgrunden spegelblankt vatten och träd.

Meteorologiska institutet varnar för kraftiga åskbyar och hagel i västra Finland. Åskan och regnen nådde i eftermiddags bland annat Åbo och Hangö. Det kan också förekomma tromber och hagel som mäter upp till fyra centimeter i diameter.

- Åskan och tromberna är mycket lokala och det ska mycket otur till om det uppstår skada precis på den plats man själv befinner sig, säger jourhavande meteorolog Henri Nyman.

Det kan till exempel under en dags lopp uppstå bara två tromber och det sannolika är att de drar fram i en skog i stället för i ett stadsområde.

- Det är ändå klokt att vara medveten om att sådana fenomen kan förekomma. Om man jobbar utomhus eller annars rör sig utomhus är det skäl att följa med hur vädret utvecklar sig, säger Nyman.

Man kan bland annat följa med hur åskan rör sig bland annat på Meteorologiska institutets radarbilder. Om det ser ut som att åskan närmar sig lönar det sig att söka sig inomhus, råder Nyman.

Bilen kan man skydda från hagel till exempel genom att lägga en matta över vindrutan.

- Det är just nu läge för ett kraftigt åskväder, säger Nyman.

Enligt honom ligger det inom normal variation att vädret växlar mellan värmebölja och åska och hagel, det ovanliga är att det är så här varmt så här års.

- Så här höga temperaturer brukar mätas först om några månader, säger Nyman.

På måndagen mättes 30,4 grader i Heinola och 30,1 grader i Villmanstrand.