Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Ulfis kolumn - Man måste kunna språket

Från 2014
Uppdaterad 19.05.2014 13:16.
Ulf Persson
Bild: Yle_Johansson

På den svenska tiden gällde det naturligtvis för svenske kungens män att kunna ställa sig in ordentligt hos den finska allmogen. Då var det egentligen bara en sak som gällde. Då som nu. Man måste kunna språket. Man måste alltså kunna finska! En och annan tyckte säkert att det var onödigt men det var det inte. Det var nödvändigt.

För finnarna gällde det också rätten till det egna språket, vilket är nog så viktigt. Då som nu. Dock ska man i rättvisans namn komma ihåg att finnarna på 1600-talet minsann fick fira högmässa på sitt eget språk. Klockan fem på söndagsmorgonen! Det var säkert populärt.

De svenska kungarna insåg faktiskt betydelsen av kunskaper i finska, åtminstone en del av dem. Johan III, som bodde i Åbo insåg detta så till den grad att han lär ha tvingat alla att skriva till honom på finska. Det var det ju säkert en och annan som hade synpunkter på.

När den blivande Gustav IV (han som så småningom skrikande avsattes och fick leva sina återstående dagar som överste Gustavsson ute i Europa) besökte Åbo för första gången som mycket liten prins, ja då höll han ett tal på flytande finska och ”bifallet från finnarna var öronbedövande”. Nu undrar jag en sak. Kan detta möjligen förklara Finlands stora svaghet för det svenska kungahuset idag?

Tidigare
Teatervän på spaning
Talko
Tuota
En skåning i H.fors

Ulf Perssons blogg

Mer om ämnet på Yle Arenan