Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sömnproblem i klimakteriet bör behandlas med hormoner

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Bild: YLE/Juha-Pekka Inkinen.

Hormonbehandlingar är ett bättre botemedel mot sömnlöshet än sömntabletter för kvinnor som lider av sömnstörningar i klimakteriet. Det visar resultatet som den åboländska forskningsgruppen Nainen 46 har tagit fram

Sömnproblem är betydligt vanligare hos kvinnor som kommit i klimakteriet jämfört med yngre kvinnor. Forskningen visar att kvinnor som kommit i klimakteriet sover sämre och vaknar oftare under nätterna i jämförelse med yngre kvinnor. Däremot fanns det inga skillnader mellan åldersgrupperna när det gäller svårigheterna att somna.

Orsaken till att kvinnorna i klimakteriet sover sämre och vaknar under nätterna beror ofta på svettattacker och vallningar. Symptom som svettningar och vallningar är också betydligt vanligare under nätterna än andra tider på dygnet. Eftersom hormonbehandlingen behandlar just de här sakerna är det bättre att behandla också sömnproblemen med hormonbehandlingar istället för sömntabletter. Sömntabletter minskar inte klimakteriebesvären och en långvarig användning av sömntabletter kan leda till oönskade bieffekter.

Sömnproblem är viktiga att behandla eftersom de kan öka risken för sjukdomar som till exempel diabetes, depression och bröstcancer. Sömnbrist kan även göra det svårt att lära sig nya saker och det påverkar i sin tur arbetsförmågan.

Forskningsgruppen anser att nogrannt uppföljda hormonbehandlingar i de flesta fall tydligt uppväger riskerna med behandlingen. Om andelen hormoner och längden på behandlingen uppmärksammas noggrant är det den bästa behandlingen för klimakteriebesvär. Innan behandlingen inleds går man också igenom fördelar och nackdelar med behandlingen för den enskilda patienten och beslutet att inleda hormonbehandlingar är alltid patientens eget.

I forskningen deltog 158 kvinnor som inte fått hormonbehandling. Forskningen Nainen 46 är en del i ett större forskningsprojekt som styrs av Åbo universitet och Åbo universitetscentralsjukhus.

Enligt tidigare forskning lider mellan 50 och 80 procent av kvinnorna i klimakteriet av sömnproblem.