Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Karita Mattilas bojkott påverkar inte konserter

Från 2014
Uppdaterad 19.05.2014 21:38.
Karita Mattila
Bildtext Karita Mattila.
Bild: Åbo musikfestspel/Lauri Eriksson

Operasångerskan Karita Mattilas bojkott av den ryske dirigenten Valerij Gergijev har inte påverkat biljettförsäljningen till musikfestivalen i S:t Michel. Gergijev är konstnärlig ledare för festivalen och i sommar dirigerar han fyra av festivalens konserter.

Festivalens marknadsföringssekreterare Maiju Kaitainen säger att två av de fyra konserterna redan är slutsålda.

- Ingen har ringt och velat avboka, och inte har jag heller märkt att försäljningen av biljetter skulle ha minskat, säger Kaitainen.

Mattila meddelade att hon avbryter sitt samarbete med Gergijev eftersom han har undertecknat ett brev till förmån för Putins agerande i Ukraina.

S:t Michel-festivalens styrelseordförande Jukka Tikka säger att uppmärksamheten kring Mattilas bojkott inte påverkar samarbetet med Gergijev. Han kommer att uppträda på festivalen precis som planerat.

- Strax efter att Gergijev hade skrivit på brevet fick vi några avbokningar, men inte den här gången, säger Tikka.

Blir det större satsning på säkerheten kring festivalen på grund av uppståndelsen kring Gergijev?

- Det kan man inte påstå, men naturligtvis är det bra att vi är medvetna om situationen, låt oss uttrycka det så, säger Tikka.

Tikka har känt Gergijev ända sedan Gergijev började leda festivalen i S:t Michel år 1993.

- Jag skulle säga att han inte är någon politisk person. Han lever i musikens värld. Men det är ingen hemlighet att han har goda relationer till president Putin, säger Tikka. Han har förståelse för att Gergijev inte vill kritisera Putin.

- Ur hans synvinkel handlar det om realpolitik. Han är chefsdirigent vid Mariinskijteatern i S:t Petersburg där det just har gjorts enorma investeringar, till stor del tack vare Putin.

EU-kandidat fortsätter kampanj efter kränkningar mot Karita Mattila