Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Jenna korrigerade sitt kön i Bangkok

Från 2014
Uppdaterad 05.08.2019 14:29.
Kvinna sitter under ett parasoll på en sandstrand.
Bildtext Bilden är symbolisk.
Bild: Mostphotos

Jenna är en av många finländare som har korrigerat sitt kön i Thailand, världens ledande land inom könskorrigeringskirurgin.

- Jag var villig att ta risken, säger Jenna, och jag har inte ångrat mig en enda sekund. Det här är absolut det som jag har drömt om ända sedan jag var barn. Mamma har sagt att jag brukade stirra i spegeln och att jag visste att något var fel redan då.

Processen att korrigera kroppen så att den ska överensstämma med Jennas kvinnliga identitet förde henne till Bangkok två gånger.

- Den lilla pojken, eller rättare sagt flickan, jag en gång var, skulle nog säga ”så där, äntligen” nu.

Jenna tackar internet för sin lyckade könskorrigering, för det var så hon hittade information om hur hon skulle gå till väga.

- Jag kollade Thailand, Tyskland och USA, det är de ledande länderna inom branschen. Viktigt var också att hitta det ställe som gör feminine face surgery bäst.

Men till slut kom hjälpen att göra det avgörande beslutet från mer personliga kontakter än nätet.

- Jag hade lyckan att ha kompisar som har opererat sig i Thailand, påpekar Jenna. De hade gjort precis samma som jag planerade och jag såg själv hur bra resultaten var. Att se dem ansikte mot ansikte var viktigt.

Jenna valde till slut samma klinik som väninnorna hade varit på.

- Jag var jätteimpad av hur de såg ut.

I Bangkok besöker jag en annan känd klinik, Preecha Aesthetic Institute, grundad av Dr Preecha Tiewtranon. I Thailand kallas Dr Preecha för den moderna könskorrigeringskirurgins fader. Enligt institutets VD, Peera Tiewtranon, har hans pappa utfört över 3 500 könskorrigeringsoperationer under den senaste 35 åren.

- Här är ett väntrum, säger Peera. Vi utför bara mindre operationer med lokalbedövning här på kliniken, för de stora operationerna hyr vi in oss på de stora sjukhusen.

Det är en säkerhetsåtgärd som är ovanlig inom branschen. Många kliniker erbjuder allt under samma tak, men enligt Peera är det en onödig risk. Till exempel har sjukhusen alltid rent blod tillhands, om det mot förmodan behövs.

- Men i normala fall kan en patient gå redan tre dagar efter att könet har opererats, säger Peera.

Dr Preechas klinik anses vara en av världens ledande och eftersom den ligger i Bangkok är den billigare än de bästa konkurrenterna i väst. Thailand tar medicinsk turism på allvar och utbildar kirurger och sjuksköterskor för en växande marknad.

- Dr Preecha är världsberömd inom branschen och det är han som har utvecklat utbildningen av kirurger inom könskorrigeringskirurgin, betonar kirurgen Sutin Khobunsongserm.

Thailand har också en egen välkänd kultur av så kallade transsexuella ladyboys.

- Det betyder att många börjar hormonbehandlingen redan som barn, före puberteten har hunnit ge kroppen manliga drag, enligt Sutin. När de blir tillräckligt gamla för operation blir resultaten så bra att du inte kan se att de har opererats.

Det här gäller alla delar av det kvinnliga könsorganet.

- Känslan är också bättre och vi kan ofta ge patienterna förmågan att få orgasm.

Institutets VD Peera småfnittrar när han visar mig penisattrapper i olika längder.

- Det finns två olika operationstekniker och med den ena kan man göra könsorganet djupare, säger han. Det är bra för dem som har en partner med en lång penis.

Attrapperna används för massage under perioden efter operationen, för att de nya vävnaderna ska bli elastiska.

Till och med i ett relativt fördomsfritt land som Thailand är det vanligt att utomstående ser könskorrigeringsoperationer bara på det ytliga planet. Men att Peera, vars far har varit en pionjär inom branschen, börjar skämta om penislängder med mig överraskar mig.

Efter en stund kommer vi tillbaka till mer relevanta frågor.

- Patienterna brukar vara väl förberedda när de kommer till Thailand, säger han. Det är ju ofta frågan om hur de identifierar sig som personer.

Tillbaka till mötet med Jenna i Helsingfors.

- Allt det här med hur de bemötte mig och hur de berättade om allt som kommer att hända, det var jättebra informerat, säger Jenna. Jag fick veta vilka blodprov och röntgenbilder jag behövde från hälsostationen här hemma och de mötte mig vid flyget.

Trots att operationen blev betydligt mycket billigare att göra i Thailand, så har Jennas könskorrigering kostat henne tusentals euro.

- Som en ny Volvo farmare, ungefär.

Jenna oroar sig lite för risken att hon har öppnat en Pandoras ask genom att ha satsat så mycket pengar på plastikoperationer.

- Den risken finns och jag har märkt att jag precis som Kalle Anka har en ängel och en djävul på mina axlar. Djävulen petar med spjutskaftet och påpekar vad som ännu kunde göras. ”Du har lite rynkor där och ska vi ta lite botox dit”.

Det finska hälsovårdssystemet fungerar bra för transsexuella och Jenna har förutom psykologhjälp också fått diskutera mer konkreta problem. Hon tror inte att någon skulle kunna göra en könskorrigeringsoperation på grund av ett spontant infall.

- Vi som gör det här gör inte det för att reta någon annan, avslutar hon.

Gustaf Antell