Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Tove 100 ska locka turister till Pellinge

Från 2014
Uppdaterad 22.05.2014 22:23.
Tove Janssons holme Klovharun.
Bildtext På Klovharun ägnade Tove Jansson många sommrar.
Bild: Yle / Hanna Othman

I år firar vi att den omtyckta författaren Tove Jansson skulle ha fyllt 100 år. Borgås turistbyrå och lokala företagare verkar ha vaknat till och förstått att det här är något som kan utnyttjas på ett positivt sätt.

På måndag bjöd Borgå stads turism- och marknadsföringsenhet tillsammans med utvecklingsbolaget Posintra en grupp med journalister och bloggare på en resa till Pellinge i Borgå skärgård. På agendan fanns också ett exklusivt besök på Tove Janssons holme Klovharun. Läs vår liveblogg från resan.

En av journalisterna med på resan var Keiko Morishita som flyttade till Finland vid medlet av 90-talet. Hon var ett stort fan av Muminhistorierna, och nyfiken på miljön och det samhälle som Muminhistorierna fötts ur.

Morishita berättar att så gott som alla i Japan har hört om Mumintrollen, trots att kanske inte alla kan koppla dem till Finland eller Tove Jansson. Hon tycker att Borgå verkligen har ett trumfkort i och med kopplingen till Mumin, och tycker att det borde användas bättre. Hon är säker på att det skulle locka turister.

Fler japanska turister är välkomna

Keiko Morishita ska skriva om måndagens upplevelser i Pellinge på Visit Finlands webb, en webbsida som upprätthålls av Finlands turistbyrå. Men det ska också bli en artikel för Finnairs tidning, riktad specifikt för japanska resenärer. Hon kommer att vinkla artiklarna så att det låter extra lockande för japanerna.

Borgå stads turism- och marknadsföringschef Sari Myllynen säger att de japanska turisterna blir allt viktigare för Borgå, och de är en turistgrupp man gärna försöker locka ännu flera av till Östnyland.

Klovharun är inte för vem som helst

För att få gå iland på Tove Janssons Klovharun måste man ha lov av Pellinge hembygdsförening, och vanligtvis får man inte den här tiden på året besöka ön för att man inte ska störa de ruvande fåglarna. Turistgruppen bestående av journalister får alltså speciallov.

Det är åttonde gången som Keiko Morishita besöker Klovharun, och hon får aldrig nog. Klovharun ser annorlunda ut varje gång hon är på besök, säger. Och en gång då hon övernattade där blev hon helt fascinerad av ljudvärlden. Hon förstår lätt hur Tove Janssons fantasi kunde komma på Mumintrollen här.

Man måste ha tur och vinden på sin sida om man vill besöka Klovharun. Det finns ingen brygga och om det blåser för mycket är det omöjligt att närma sig klipporna. Keiko Morishita säger att många japanska turister endast är intresserade av Klovharun och helst bara vill åka ut och sedan tillbaka. Men hon tycker att det är fel attityd. Visst ska man uppleva Pellinge också. Under hela dagen får vi höra hur viktig Tove Jansson var för pellingeborna, och vad lokalbefolkningen betydde också för författaren.

Mumin vs. Tove

I Pellinges skogar hittar de utländska bloggarna hela tiden likheter med skogar i Muminböckerna. Tove Jansson handlade alla somrar mat i Söderbyboden och journalisterna lyssnar fascinerat på då den tidigare ägaren Gerda Englund berättar om sina minnen av Tove och Tuulikki. Medan japanska Morishito koncentrerar sig på Mumintrollen, är den polska bloggaren Zofia Król mera intresserad av Tove Janssons liv och vill skriva om kvinnan istället för figurerna,

En del av företagarna på ön har redan börjat förstå värdet i att bo granne med Tove Janssons sommarstuga, och turistbyrån verkar hoppas att flera ska haka på. För många på Pellinge var Tove Jansson ändå en vän, och det har varit svårt för personerna att tänka på att förtjäna pengar på vännens minne. Men i år firar vi Tove 100 år, och eftersom vännen ska firas verkar det vara lättare att få lov till saker och också munnar att berätta.