Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU-kritiska UKIP populärt trots misslyckad intervju

Från 2014
Uppdaterad 23.05.2014 21:16.
EU-kritiska UKIP populärt trots misslyckad intervju - Spela upp på Arenan

I Storbritannien tros det EU-kritiska självständighetspartiet UKIP bli vinnare i valet med en tredjedel av rösterna enligt opinionsmätningar. Partiet har lyckats styra debatten så att valfrågan inför Europaparlamentsvalet handlar om EU-kritik och immigration. Yle Nyheter har besökt ett UKIP-valmöte.

Några hundra engelsmän har samlats till det brittiska självständighetspartiet UKIP:s valmöte i den lilla kuststaden Margate på den engelska ostkusten. Nigel Farage är den största politiska stjärnan i Storbritannien just nu. Han väntas få nästan en tredjedel av rösterna med sin anti-EU-retorik, vilket är den största politiska revolutionen i Storbritannien på hundra år om han lyckas.

-Vi britter klarar oss bättre utan EU, UKIP har varit kritiskt för att vi har självförtroendet att tro på vår nation att tro på vårt folk, vår demokrati och vår födslorätt, och vi tror på det som vi fått i arv av generationer före oss som kämpade i två världskrig och försäkrade att vi kunde förbli ett fritt folk, ropar Nigel Farage medan åhörarna jublar. Efter mötet frågar jag honom om han inte ser några gränsöverskridande problem som kräver övernationella lösningar.

-Det är det värsta struntpratet som lärs ut av brittiska politiker och byråkrater i Bryssel om att vi måste vara med i en stor klubb för att klara oss på den globala arenan, anser Farage. Han fortsätter med att lyfta fram Island som exempel. Landet lyckades ro i land ett eget handelsavtal med Kina och de har en befolkning på 320 000 människor. Och Schweiz har fler frihandelsavtal med omvärlden än ni i Finland har eller vi britter. Och de har klarat av det själva. Små flexibla enheter klarar sig bättre än stora block, anser Farage.

Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter: Britterna och holländarna röstar inför EU-valet - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Vid valmötet här i Margate målar han upp partiet som en martyr som svartmålas av etablissemanget. Orsaken är bland annat en misslyckad radiointervju i brittisk radio i fredags där Farage ställdes mot väggen i fråga efter fråga. Bland annat framstod han som skenhelig då han tycker det är obehagligt att folk i tågvagnar talar andra språk än engelska, trots att hans hustru är tysk och talar tyska med barnen, bara för att nämna ett exempel. I fråga efter fråga gick det så pass illa att hans pressekreterare till slut måste ingripa och avbryta intervjun.

Professor Tim Bale vid Queen Marys universitet i London tror ändå inte att det här kommer att bita på Farage och UKIP.

Det har funnits många intervjuer och incidenter där folk har pekat på honom och sagt att det här är droppen som får UKIP att falla, det här är kraschen och nu blir det klart för väljarna att de är rasister och så vidare. Och ändå verkar det inte spela någon större roll för deras popularitet, säger professor Bale.

-UKIP har lyckats förskjuta tyngdpunkten i brittisk politik mot populism och en auktoritär höger och de har tvingat särskilt det styrande konservativa partiet att höja tonläget i fråga om EU och immigrationen, säger Bale.

Nigel Farage frågar publiken på valmötet om de är beredda på att gå med i folkets armé som ska lära etablissemanget hur folk tänker. Anhängarna ropar ja och applåderar för Nigel Farage.

Dan Ekholm, Margate i Storbritannien