Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

För tidigt att spekulera kring regionalt medborgarinstitut

Från 2014
Uppdaterad 20.05.2014 05:57.
Krigsbarns minnen

Ledningsgruppen för Vasa Arbis har varit missnöjd med den organisationsmodell för bildningssektorn som Vasa stads bildningsdirektör Christina Knookala har fört fram. I stället har ledningsgruppen en vision om ett svenskspråkigt medborgarinstitut.

Ledningsgruppens ordförande Elisabeth Rantschukoff anser att ärendet har gått långsamt framåt.

- Vi gjorde ett första utkast till en inbjudan för diskussion i januari, men vi har inte skickat ut dem. Vi har väntat för att se ifall förvaltningsmodellen skulle gå framåt i Vasa stad. Det gick fem månader och jag vet inte vart den tog vägen och den har inte behandlats förrän nu.

- Jag vill kritisera det här sättet som den här skrivelsen har så gott som gömts undan. Jag vet inte hur många gånger vi har skickat den till registratorn på Vasa stad. Litet tråkigt är det nog.

Enligt Knookala ville man sköta allt på en gång och därför tog det så länge innan ärendet togs upp.

- Vår tanke var att vi skulle ta upp den i samband med bildningssektorns organisationsmodell, så att vi kunde ta det som ett helhetspaket, där vi skulle ha hänvisat till att sådana här åsikter också har framförts.

Onödigt att spekulera om regioninstitut

I regionens vuxen- och medborgarinstitut vill man inte ännu spekulera kring om ett svenskspråkigt medborgarinstitut skulle bli av.

- Vi tycker det är onödigt att spekulera i det här förrän man har klart hur det blir till exempel med kommunsammanslagningar. Det känns som om det är litet som att börja i galen ända, säger Rose Heir, rektor för Korsholms vuxeninstitut.

- Vi konstaterade under vårt rektorsmöte att vi har under en längre tid idkat samarbete mellan instituten, vilket vi även kommer att fortsätta göra. Vi tar inte ställning till hur stort något ska vara. Det är andra som bestämmer sådant, konstaterar kultur- och fritidschefen i Vörå kommun, Mikael Österberg.