Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skottland säger nej till Europafientlighet

Från 2014
En av Ukips valaffischer i London
Bild: FACUNDO ARRIZABALAGA /EPA

I Storbritannien kammar det Europa-fientliga partiet Ukip hem allt mer stöd i opinionsmätningarna inför Europaparlamentsvalet. Men det finns en del av Storbritannien där Ukip möts med både förakt och misstro.

Om man kör runt de fattigare förorterna och städerna kring Glasgow blir valaffischer snabbt en vanlig syn. De flesta handlar om självständighetsvalet i september - men en del har ett mer överraskande budskap. De bär de lila och gula-toner som snabbt berättar för åskådaren att det är frågan om The UK Independence Party, eller Ukip.

De flesta planscher varnar för att invandrare från EU kommer till Storbritannien för att roffa åt sig både arbetsplatser och socialstöd.

Partiet hoppas kanske att deras budskap ska falla i god jord här, i städer som Greenock och Port Glasgow där det enda som finns kvar av skeppsvarven och en stolt arbetarklass är gamla lyftkranar, tomma fabriksbyggnader och fattigdom.

Men trots att Ukip hittat stöd bland arbetarklassen i England är deras budskap inte populärt i den här delen av Skottland.

- Deras åsikter är inte välkomna här. Glasgow är en välkomnande stad och Ukip är ett parti som vill stänga ut folk. Glasgowborna och jag själv håller inte med dem, säger Clare.

- De existerar inte här, säger John.

- Förra gången Farage kom hit blev han utslängd ur en pub.

Ukips ledare Nigel Farage har besökt Skottland två gånger. Senast förra veckan. Båda gångerna stötte han på hundratals demonstranter från den skotska vänstern. Farage blev i fjol tvungen att fly från en pub efter att demonstrationerna blev våldsamma. Efteråt menade han att han fallit offer för anti-engelsk rasism i Skottland.

Men det finns flera olika orsaker till att Ukip har svårt att kamma hem röster i Skottland, säger Thomas Lundberg, som är lektor i politik vid universitetet i Glasgow.

- Ukip stöter på två problem i Skottland. Det första är att de har placerat sig långt till höger och Skottland föredrar vänsterpartier. Det andra problemet är att Ukip ses som ett engelskt parti.

Frågan är varför Farage ens försöker nå skottarna. Kanske är det för att han och hans parti redan lyckats bättre än väntat i England.

Just nu förutsägs de få omkring 20 procent av röstandelen i Europaparlamentsvalet, vilket ger dem tredje plats i valet efter Labour och de konservativa. De klarar sig bra trots att de råkat ut för pinsamma avslöjanden som att personerna på deras valplanscher antingen var anställda av partiet eller modeller och inte alls "vanliga människor som stöder Ukip".

Men trots att partiet både lockar väljare och lyckats skaka av sig skandaler betyder det inte att Storbritanniens stora partier Labour och de konservativa behöver känna sig allt för oroliga.

- Jag tror att det här blir ett bra val för Ukip, men de kommer antagligen inte att klara sig lika bra i parlamentsvalet nästa år. Det beror på att britterna ofta röstar på olika sätt i mindre val som Europaparlamentsvalet jämfört med parlamentsval. Nästa år kommer vi antagligen att ha ett högre valdeltagande och Storbritanniens valsystem gör det svårt för mindre partier som Ukip att få sina medlemmar invalda i Storbritanniens parlament. En del konservativa kanske röstar Ukip nu, men konservativt i parlamentsvalet, säger Lundberg.

Enligt honom är Ukip trots det antagligen ett parti som britterna kommer att se mer av under de kommande åren.

- Jag tror inte att Ukip kommer att dö ut, ledarskapet är starkt och de har lyckats handskas med interna problem. Jag tror att de kommer att fortsätta klara sig bra i mindre val och lokalval, så länge de frågorna de lyfter upp är viktiga för britterna. Just nu är immigration en viktig fråga, säger Lundberg.

Charlotta Buxton, Glasgow.