Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HFD: Namn på försäkringsläkare offentliga

Från 2014
Uppdaterad 19.01.2015 10:58.
En läkare som håller i ett stetoskop.
Bild: Goodshoot.com / Ludovic Di Orio

Försäkringsläkares namn utgör offentlig information, eftersom läkarna utövar offentlig makt när de fattar beslut om lagstadgade försäkringar. Det konstaterar Högsta förvaltningsdomstolen i sitt årsboksbeslut i dag.

En grupp försäkringsbolag har i Högsta förvaltningsdomstolen förlorat en tvist om offentligheten av försäkringsläkares namn.

Tvisten började när intresseorganisationen Oikeutta vakuutetuille bad att få namnen på vissa försäkringsbolagsläkare. Flera av bolagen vägrade lämna ut informationen.

Försäkringsbolagen förlorade tvisten i Helsingfors förvaltningsdomstol, men besvärade sig till Högsta förvaltningsdomstolen.

Försäkringsläkare utövar offentlig makt

Enligt Högsta förvaltningsdomstolen utför privata försäkringsbolag ett offentligt uppdrag och utövar offentlig makt när de fattar beslut om lagstadgade försäkringar. Bolagens sakkunnigläkare deltar i beslutsfattandet och därför gäller offentlighetslagens bestämmelser deras verksamhet.

Domstolen konstaterade att försäkringsläkarnas namn inte är hemliga med anledning att de är anställda hos bolaget eller ger utlåtanden med stöd av ett uppdragsförhållande. Försäkringsläkarnas identitet är inte heller en affärs- eller yrkeshemlighet.

Bolagen som besvärade sig till Högsta förvaltningsdomstolen var försäkringsbolaget LokalTapiola, Ömsesidiga Försäkringsbolaget Turva, Pohjola Försäkring och A-Försäkring.

Diskussion om artikeln