Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Mmm som i musik, mamma och Mamma Mia

Från 2014
Uppdaterad 11.07.2017 15:53.
Mia Hafrén är en av Vegas sommarpratare 2014
Bildtext Mia Hafrén är en av Vegas Sommarpratare 2014
Bild: Valtteri Kantanen

I mitten av januari när Mia Hafrén åt frukost på ett hotell i norra Tyskland ringde telefonen.
-När jag såg vem som ringde, gick min puls upp till 200. Om telefonsamtalet kom med ett Ja skulle jag verkligen få nånting att fundera på.

Mia Hafrén 2014

24:55

Bokstaven M har på sistone varit högaktuell för skådespelaren och sångaren Mia Hafrén. Mitt i en turné med a capella-gruppen Fork blev Mia erbjuden huvudrollen i musikalen Mamma Mia. Nu har Mia Hafrén räknat ut att följande lediga dag är i augusti 2015, men hon klagar inte.

-Det är just precis som det alltid är inom den här branschen. Allt händer på samma gång.

Mia Hafrén är född i Lovisa. I hennes barndomshem fanns en låda med föräldrarnas kläder från 60- och 70-talen. Det var ”utklädningskläderna” som Mia och hennes syskon botaniserade i för att sedan tvinga mamman och pappan att titta på långa, invecklade skådespel.

-I något skede började farsan klappa för att avsluta föreställningen.

Mia var med i alla skådespel som sattes upp. Hon hade koll på allas repliker och sufflerade i tid och otid. Mest tyckte hon ändå om dans.

Alla syskon skulle lära sig spela piano. De var tvungna att öva varje dag i minst 30 minuter.
-Skalor, varför? Fingerövningar, varför?

Mia Hafrén, som älskade att spela teater tyckte definitivt inte om att uppträda vid pianot. Hon blev otroligt nervös. Men i tonåren, när en lärare uppmanade Mia att delta i en talangjakt, insåg Mia vilken nytta hon hade av alla timmar vid pianot.

Idag får Mias dotter, på gott och ont, pröva på samma sak. Dottern Livia föddes 2002, men Mia gav sig inte tid att njuta fullt ut av sin föräldraledighet. I stället var det bråttom tillbaka till arbetslivet, rädslan att bli bortglömd, tron på att hon skulle få fler barn. Så blev det inte.

I sitt sommarprat berättar Mia Hafrén om alla vilda upptåg i barndomen. Hon berättar också om tiden på Teaterhögskolan och den första stora rollen, Carmen på Åbo Svenska Teater. Och den svidande, beska kritiken, hur det kändes…

Mias sommar går i arbetets tecken. Hon repeterar inför premiären av Svenska Teaterns musikal Mamma Mia och hon repeterar också inför Forks tioårsjubileum. Livet som mamma fortsätter.

Bland annat den här musiken spelar Mia Hafrén i sitt sommarprat:

Mia Hafrén sommarpratade den 23 juli 2014 kl 10.05 och kl. 18.03 i Radio Vega.

Mer om ämnet på Yle Arenan