Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Peter Lundblad fick Tove Janssons välsignelse

Från 2014
Uppdaterad 22.05.2014 22:31.
Min Morgon: Peter Lundblad tröstar Knyttet - Spela upp på Arenan

Det är 1970-tal. Peter Lundblad och de andra i bandet kör sin Apache med släp genom ett kallt Helsingfors. I radion hörs Birgitta Ulfsson läsa Vem ska trösta Knyttet? – en upplevelse som kom att föra Peter nära Tove Jansson.

De andra killarna i bilen gick ut för att kissa, men Peter satt kvar i bilen och lyssnade på hörspelet. Peter fäste sig vid berättelsen. Kanske delvis för att hans mamma är finlandssvensk.

Nästa gång Peter Lundblad åkte till Finland hade han med sig en egen musiksättning av Vem ska trösta Knyttet? Han knackade på Tove Janssons dörr, varefter en stor, bred och barsk kvinna öppnade dörren och frågade "Vem är du?". Kvinnan var Tuulikki och Peter fick komma in efter att han visade whiskey-flaskan han hade köpt på båten.

Det hela slutade med att Tove blev förtjust i Peters inspelningar, vilket skulle utmynna i att Peter Lundblad gav år 1978 ut skivan Vem ska trösta Knyttet? tillsammans med Torbjörn Ekblad.

Peter Lundblad besöker Finland hösten 2014 för göra spelningar med Tove Janssons material i och med 100-årsjubileet. Peter Lundblad är mest känd för sommarhiten Ta mig till havet.

Intervjun sändes i Min Morgon 20.5.2014. Programledare: Sonja Kailassaari & Robban Nilsson.

Mer om ämnet på Yle Arenan