Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Brunila utser Finlandiaprisvinnaren

Från 2014
Uppdaterad 20.05.2014 15:24.
Bild: Yle/Roger Källman

I år är det ekonomie doktor och professor Anne Brunila som beslutar om vem som tilldelas Finlandiapriset. Finlandia Junior-pristagaren utses av filmregissör Johanna Vuoksenmaa och Fackfinlandia-vinnaren av docent i informationslära Heikki Hellman.

Utöver beslutsfattarna har Finlands Bokstiftelse utsett de urvalsnämnder som ska dela ut Finlandiapriserna i december.

De högst sex kandidaterna till Finlandiapriset för bästa skönlitterära verk väljs av en jury bestående av pjäsförfattare Sirkku Peltola, översättare Kari Koski och från bokhandeln pensionerade Leena Valpio. Kandidaterna kungörs den 14 november och priset utdelas den 27 november.

Kandidaterna till Finlandia Junior-priset för bästa barnbok väljs av professor i konstfostran Helena Sederholm, librist Riitta Kähkönen och reporter Anne Moilanen. Kandidaterna kungörs den 6 november och pristagaren koras den 20 november.

Direktör för Finlands Londonsinstitut Susanna Pettersson, chefredaktör Matti Piirainen och redaktör Pirjo Sunila utser kandidaterna till Fackfinlandia -priset. Namnen på kandidaterna kungörs den 5 november och priset delas ut den 19 november.

Summan för alla Finlandiapris är 30 000 euro.