Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Kockarnas kock utsedd - men var är kvinnorna?

Från 2014
Uppdaterad 21.05.2014 09:28.
Kocklandslaget övar inför landslagstävling
Bild: YLE/Sofia Söderlund

Finlands Gastronomiska Akademi har utsett kockarnas kock. Det vill säga den person som inom restaurangbranschen gjort det bästa jobbet som krögare och köksmästare.

I år är det köksmästare Pekka Terävä från restaurangen Olo, som får utnämningen.

20-i-topp-listan över kockar innehåller 20 män, alltså ingen kvinna. Varför är det så?

Sikke Sumari, krögare, matskribent och tv-profil, säger att det är ju inte så konstigt att männen röstar på männen - det finns ju nästan bara manliga kockar.

- Inom branschen hänger männen ihop och får sina röster hörda. Kvinnorna är mycket tystare. Jag vet inte vilken kvinnlig kock jag skulle lägg till på listan, förutom Maija Silvennoinen, konstaterar Sumari.

Karriärkockarna i topp

Maija Silvennoinen är krögare och kock. Hon driver idag en restaurang i Jyväskylä och fungerat som köksmästare och krögare i många år.

- Helt enkelt så finns det inte den nivåns kockar av det kvinnliga könet. Det är Helsingforskockar som gjort bra karriär, som finns på listan.

Maija Silvennoinen jobbade 20 år som köksmästare på Helsingfors högklassiga restauranger, så hon vet verkligen vad hon talar om när hon konstaterar att det är ett väldigt krävande och stressigt jobb.

- Det är jobb tjugofyra timmar i dygnet och sju dagar i veckan. Och framför allt med barn så är det kanske inte lika lätt för kvinnor. Silvennoinen poängterar också att alla har möjlighet. Inom branschen så underskattar man inte kvinnor på något sätt.

- Den som sig i leken ger, måste ge allt, menar Silvennoinen.

Finlands Gastronomiska Akademi, som utsett kockarnas kock, har skicka ut elektroniska röstningsbrev åt 100 kockar i landet och 82 kockar blev nominerade.

Listan på de tjugo kockarna hittar du här.