Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Jansson på äventyr

Från 2014
Uppdaterad 19.12.2014 10:26.
Sophia Jansson med pappa Lasse i Pellinge skärgård
Bildtext Sophia Jansson är en av Vegas Sommarpratare 2014
Bild: privat

Resor och upplevelser är vad Sophia Jansson, brorsdotter till Tove Jansson, berättar om i sitt sommarprat. Berättelserna om äventyren i Lappland och Spanien genomsyras av kärlek till familjen, speciellt till pappa Lasse.

Sophia Janssons sommarprat i Radio Vega handlar inte om faster Tove eller mumintrollen. Hon väljer att berätta om familjen Janssons äventyr i den lapska ödemarken och barndomens vintrar på Ibiza. De här äventyren är minst lika spännande som de klassiska muminäventyren.

Sophia Jansson 2014

27:17

Till vardags är Sophia Jansson konstnärlig chef på Moomin Characters, det bolag som förvaltar upphovsmannarättigheterna till mumintrollen. Det jobbet erbjöds Sophia när hon 1997 återvände till Finland efter sexton års vistelse utomlands.

Samma år, 1997, föreslog Sophias pappa Lasse att de tillsammans med hennes söner och farbror Per Olov skulle resa till Lappland för att gräva guld. En spännande utflykt till vildmarken som till slut blev ett betydligt större äventyr än planerat.

Sophia Jansson berättar hur hon mitt i ödemarken, med vatten upp till midjan, kom till insikt om att hon i hela sitt liv bara sprungit framåt utan att stanna upp.

Uppmuntrades att se sig om i världen

Sophia Jansson berättar också om sina vintrar på Ibiza och om resorna ner till Spanien. Ett förmånligt sätt att ta sig söderut var att åka lastbåt. Pappa Lasse, som tyckte det var fantastiskt roligt med stormar hoppades förstås på kraftig sjögång, medan lilla Sophia, liggande i en hängmatta, småningom vande sig vid fartygets krängande rörelser.

Som vuxen bodde Sophia Jansson utomlands i många år. Uppmuntran att resa kom hemifrån. Sophia bodde i USA, Spanien och England. Under åren utomlands föddes också hennes två barn. Pojkarnas pappa och Sophia gled isär och separerade. När sedan pappa Lasse insjuknade i prostatacancer beslöt sig Sophia att flytta hem till Finland med barnen.

De sista åren med pappan, som då inkluderar den strapatsfyllda resan i Lappland och den sista sommaren på ön i Pellinge, är samtidigt en kärlekshyllning till familjen, äventyren, Finland och den östnyländska skärgården.

Bland annat den här musiken spelar Sophia Jansson i sitt sommarprat:

Sophia Jansson sommarpratar den 8 augusti kl 10.05 i Yle Radio Vega. Du kan också lyssna på hennes sommarprat på Yle Arenan.

Radio Vega sänder Sophia Janssons sommarprat i repris måndagen den 22.12.14 kl 16.08

Mer om ämnet på Yle Arenan