Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

En promenad till Finlands sydspets

Från 2014
Uppdaterad 20.05.2014 18:24.
Finlands sydspets på Uddskatan i Hangö
Bildtext Finlands sydspets på Uddskatan i Hangö
Bild: Yle/Helena Rosenblad

Naturstigen på norra sidan av Tulludden i Hangö öppnades för allmänheten på måndagen den 19 maj. Naturstigen är utmärkt med vita pålar och det finns informationsskyltar på tre språk längs med stigen som leder till Finlands sydspets.

Redan när jag kör in i Hangö på tisdag förmiddag finns det en synlig skylt till naturstigen där riksväg 25 övergår från Sandövägen till Esplanaden. Framför porten till Finlands frihamn finns en stor parkering med toaletter för besökare och skyltar till naturstigen.

Tulluddens norra strand i Hangö
Bildtext Tulluddens norra strand
Bild: Yle/Helena Rosenblad

Från parkeringen går jag 350 meter till naturstigen. Det går endast att ta sig in på naturstigen till fots. Jag går på naturstigen längs den steniga stranden mellan Gåsörsbukten och Finlands frihamn.

Frihamnen har byggt ett staket som gör det möjligt att promenera ut till Uddskatan längs Tulluddens norra strand. Forststyrelsen och Hangö stad har gjort i ordning naturstigen.

Baracker i skogen

Efter någon kilometer kommer jag in i skogen där barackerna som användes bland annat till fångläger finns. Tyskarna byggde under fortsättningskriget barackerna för soldater som var på väg på permission.

Skylt om fånglägren på Tulludden i Hangö
Bildtext Skylt om fångläger och fängelse
Bild: Yle/Helena Rosenblad

Då Sovjetunionen arrenderade området några år tidigare byggdes en kasern på området. Vid krigsslutet förhördes fångar som skulle skickas tillbaka till Sovjetunionen på området.

Från år 1948 fram till 1960-talet fanns det ett kvinnofängelse på Tulludden. Det var främst kvinnor som dömts för rattfylleri eller lösdriveri som var fängslade på Tulludden.

På området där en del av barackerna finns kvar är det grönt och lummigt och fåglarna sjunger. På andra sidan staketet står importerade bilar parkerade på frihamnens område. Det är en ganska märklig kontrast.

Gammal fånglägerbarack på Tulludden i Hangö
Bildtext Barack på Tulludden
Bild: Yle/Helena Rosenblad

Naturskyddsområdet

Efter att ha gått några kilometer tar Frihamnens område slut och jag kommer till naturskyddsområdet på Uddskatan. En skylt informerar mig om att djur går här och betar, men jag tror att de ännu inte har släpps ut på grönbete.

Naturstigen löper över klippor och berg och genom skogen vidare till den södra delen av Uddskatan.

Skyltarna påminner om att det rör sig ornitologer på området och att det är viktigt att hålla sig till naturstigen för att inte störa ornitologerna. Finlands sydligaste fågelstation som drivs av den ornitologiska föreningen Tringa finns här.

Tulluddens norra strand i Hangö
Bild: Yle/Helena Rosenblad

Sydspetsen

Efter att jag har vandrat upp och ned för klipporna längs havet kommer jag fram till Finlands sydspets. Söder om mig ligger Finska viken och norr om mig Skärgårdshavet. Fåglar kommer inflygande i långa plogar och havet ligger öppet.

Det tog mig en timme att promenera till sydspetsen. Då har jag stannat upp och läst skyltarna längs vägen. Promenaden tillbaka går litet snabbare.

Räkna med åtminstone två timmar om du vill ha tid att i lugn och ro bekanta dig med området. Den här tisdag förmiddagen träffar jag på ett tiotal personer som liksom jag vandrar runt för att bekanta sig med platsen.

Jag har själv besökt Uddskatan en gång tidigare för drygt 30 år sedan. Då var jag där med min pappa och en grupp biologer och det krävdes specialtillstånd att komma till Uddskatan.

Det är skönt att frihamnen har byggt ett staket så att det nu är möjligt att promenera fritt på området. Forststyrelsen och Hangö stad har gjort ett utmärkt jobb med naturstigen och informationstavlorna.

Både Hangöborna och mer långväga gäster kommer att ha glädje av naturstigen som leder till den sydligaste punkten på Finlands fastland. Själv kommer jag säkert att återvända hit och ta mera tid på mig.

Läs också: Naturstigen till Uddskatan öppnas

Diskussion om artikeln