Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Bra för tjänstemännen att komma ut bland folket

Från 2014
Uppdaterad 21.05.2014 06:46.
Kristina Westerholm är säkerhetskoordinator på Helsingfors stad.
Bildtext Säkerhetskoordinator Kristina Westerholm på plats i Jakobacka.
Bild: Yle/Jonas Blomqvist

Det bästa sättet att utveckla de olika stadsdelarna i Helsingfors är om tjänstemännen kommer ut bland invånarna och får diskutera ansikte mot ansikte. Det är grundtanken bakom så kallade trygghetsvandringar.

Trygghetsvandringarna, eller observationsvandringarna som de också kan kallas, är ett koncept ursprungligen från Göteborg, och har använts på en handfull ställen i Helsingfors. Då Jakobacka nu står i tur att piffas upp, gick tisdagens vandring just där. Invånarna lade fram synpunkter på allt från trafik och bullernivå till planteringar i stadsdelens centrum.

Kristina Westerholm, säkerhetskoordinator, uppskattar vandringarna med invånarna.

- Det är ju egentligen de som använder ett område varje dag, de som lever och bor där som bäst kan säga vad som fungerar. Det kommer fram saker som man inte tänker på, det är den största nytta då man verkligen är på plats.

Vandringarna för med sig nytta för de som ska planera, utveckla och bygga stadsdelarna, och i slutändan är det invånarna som får njuta av resultatet. Westerholm poängterar att förutom att få bort de dåliga sidorna med stadsdelarna, så ska också de goda sidorna förstärkas.

- Det är viktigt att veta vad människor upplever som positivt i sin omgivning och varför. Det kan man sedan ta i beaktande i fortsättningen och planera in mera sådant som folk tycker är bra!