Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Visst känner jag doften av rosor"

Från 2014
Uppdaterad 07.10.2014 12:41.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter: Intresset för att donera eller testamentera pengar till äldrevården har ökat - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Finaste blusen, nylackade naglar och vackra smycken. Tre damer, bosatta i Folkhälsans seniorhus i Tölö i Helsingfors ska ut på vift.

Gruppfoto inför utfärdsstarten till vinterträdgården från Folkhälsans seniorhus i Helsingfors.
Bildtext Gruppfoto inför utfärden.
Bild: Yle/Anna Savonius

Beat-Sofi Heikel, Joyce Tötterman och Else-Maj Lehtinen har väntat på utfärdsdagen - med vinterträdgården i vårskrud som utfärdsmål.

- Vi plockade mest vit- och blåsippor när jag var liten, säger Lehtinen, som svar på frågan om vilka blommor som var viktiga för henne som liten.

Heikel har väntat på vår och värme - och på att få komma ut - det är en sådan fröjd, säger hon.

Noggranna arrangemang

"Att dela upplevelsen är det viktiga" - Spela upp på Arenan

En utfärd med äldre som rör sig mödosamt, har minnesproblem och behöver hjälp med det mesta kräver rejäla förberedelser. Färdtaxin ska beställas tur och retur, picknickkorgar planeras och avhämtas - och varje senior får en egen följeslagare, en personlig vårdare med under dagen. I dag följer Anna Mäki, Jennifer Hanner och Heidi Bärlund med på utfärden.

Samtalet i taxin handlar mycket om blommor och barndomens trädgård. En del minns att det där med att rensa ogräs hörde barnen till. Andra minns hur vackra mammas eller mormors rosor var.

Det värdefulla med utfärden är att varje deltagare får prata i lugn och ro. När personalen har maximerats så här så blir upplevelsen också värdefull - det finns en vårdare att dela den med, prata med och uppleva tillsammans. Bristen på personal i äldrevården gör att sådana här utfärder inte skulle vara möjliga utan särskilda öronmärkta pengar. Mäki, Hanner och Bärlund har egen tid för varsin utfärdsdeltagare.

Långsam takt

Solen strålar genom växthustaket när de äldre långsamt tar sig in till vinterträdgården med sina rollatorer. Tulpaner, violer, gullvivor - allt slår ut i blom. Ingen brådska här, de långsammaste får avgöra takten.

Else-Maj Lehtinen tittar på blommor med teamansvariga Anna Mäki från Folkhälsans seniorhus
Bildtext Ingen brådska. Mycket vackert att se på.
Bild: Yle/Anna Savonius

Beat-Sofi Heikell spanar nyfiket efter fiskarna i bassängen under fontänen. Else-Maj Lehtinen söker länge efter ordet vid rosorna - buskrosor är det ju, säger hon. Joyce Tötterman känner flera olika dofter vid rosorna. Visst känner de doften av rosor, fast damerna medger att luktsinnet har försvagats under åren.

Alla stannar upp vid den mörkröda rhododendron som växer ända upp till taket.

- Nu ska vi akta att vi inte sticker oss, säger Mäki åt Lehtinen när de tar sig förbi den stora kaktusen. Och Lehtinen skrattar till.

Uppfylla önskningar

Anna Mäki arbetar vid Folkhälsan
Bildtext Att kunna dela tid och upplevelser hör till det viktigaste säger Anna Mäki vid Folkhälsan.
Bild: Yle

Också vårdarna upplever att utfärderna är meningsfulla. Man delar upplevelser och får nya, gemensamma samtalsämnen, säger teamansvariga Anna Mäki.

- Vi har kunnat upp fylla flera önskningar genom testamentspengarna, en skådespelerska fick se sin arbetsplats en sista gång, vi har besökt invånarnas barndomshem och vandrat längs barndomens trottoarer och pratat om gångna tider, berättar Mäki. Det här känns värdefullt att kunna erbjuda som en del av de äldres meningsfulla vardag.

"Bekymren över äldrevården ökar" - Spela upp på Arenan

Testamenten till förmån för äldrevården ökar

Vi ser en liten ökning i antalet testamenten till förmån för äldrevården - folk är bekymrade över sin ålderdom, säger Folkhälsans vd Stefan Mutanen.

Tidigare var det vanligare att Folkhälsan fick ta emot testamenten till förmån för barn och familjer men under de senaste åren ser vi en ökning av testamenteten till förmån för äldrevården.

Stora utmaningar

Violer i vinterträdgården 2014
Bildtext Blommor och skönhet inspirerar.
Bild: Yle/Anna Savonius

Mutanen berättar också att behovet av äldrevård ökar - Folkhälsan inviger nu sitt nionde seniorhus i Vasa.

- Vi är måna om att sköta vår egen bit men åldringsvården som helhet står inför stora utmaningar, fortsätter han.

- Det finns också en stor entusiasm att hitta på nya sätt att arbeta i vården av äldre, säger Mutanen. Både seniorerna och personalen har många ideer som de planerar tillsammans. Många roliga saker är på gång.

Läs Folkhälsans reportage om meningsfull vardag som möjliggörs av testamentspengar:

Donation till äldre