Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Mindre ensam med aktiverande tv

Från 2014
Uppdaterad 21.05.2014 11:26.
Seija Nyqvist vid en aktiverande-TV
Bildtext Seija Nyqvist.
Bild: Yle/Patrick Stenbacka

Det är egentligen bara en skärm som går att trycka på. Men trots sin enkla utsida är innehållet digert. Inuti finns ett videobibliotek, ett grupprum för interaktiva program, personliga rum för träffar på tumanhand och olika direktsändningar.

Åtta seniorer har sedan 2011 fått testa på att ha en aktiverande tv hemma hos sig. Och responsen är i det stora hela positiv.

Leila Westerlund
Bildtext Leila Westerlund.
Bild: Yle/Patrick Stenbacka

Aktiverande TV har lett till att de som har varit med pilotgruppen för projektet lärt känna nya människor, en känsla av minskad ensamhet och flera har sagt att de vågat ta sig utanför hemmet för att umgås med andra människor, säger Seija Nyqvist som arbetat med projektet sedan starten.

Tv kan också vara aktiverande

1:36

Tror du att vi får se mera allt fler tekniska hjälpmedel?

- Ja det tror jag. En del av det här projektet går även ut på att uppmuntra äldre att våga använda sig av tekniska hjälpmedel, säger Nyqvist

"Inte vad jag hade väntat mig"

En av de som deltog i pilotgruppen var Leila Westerlund, men hon fastnade inte riktigt för den aktiverande tv:n. Den var inte vad hon hade tänkt sig.

En tv som aktiverar användaren

4:31

- Jag kände mig bunden till tv:n. Vissa tider ska man sitta där och aktivera sig men jag vill hellre ut och träffa mina vänner. Aktiverande tv vare inte riktigt vad jag hade väntat mig, säger Westerlund.

Hon rekommenderar ändå tv:n och tror att den kan vara till stor hjälp för de som känner sig ensamma eller har svårt att röra sig.

Projektet Aktiverande tv var ett samarbete mellan Yrkeshögskolan Novia, Vasa yrkeshögskola och Vasa stad.