Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Syriska flyktingar i Libanon utan vård

Från 2014
Uppdaterad 21.05.2014 07:35.
Syriska flyktingar köar för att registrera sig i byn Arsal i Libanon vid gränsen till Syrien.
Bildtext Februari 2014: Syriska flyktingar köar för att registrera sig i byn Arsal i Libanon vid gränsen till Syrien.
Bild: EPA/STR

Det internationella samhället bär en del av skulden då syriska flyktingar i Libanon inte får nödvändig medicinsk vård.

Det är mänskorättsorganisationen Amnesty International som slår larm om läget för de syriska flyktingarna. Sjukvårdssystemet i Libanon är både bristfälligt och dyrt och det leder till att många flyktingar blir helt utan behandling.

Organisationen berättar om en tolvårig pojke, som efter att hans kläder fattat eld lämnades med obehandlade brännskador av andra och tredje graden. Då han inte hade pengar till vård blev brännskadorna utan åtgärder i flere dagar och infekterades. Då pojken slutligen fick vård via FN:s hjälporganisation UNHCR kunde man bara behandla de akuta infektionerna, trots att brännskadorna kan leda till permanenta skador.

Många flyktingar i Libanon tvingas skuldsätta sej för att få vård och en del har återvänt till det krigshärjade Syrien i hopp om behandling.

2,7 miljoner syrier på flykt

Amnesty International säger att det är beundransvärt att Libanon fortätter att ta emot flyktingar från Syrien. Det finns nu över en miljon flyktingar i landet . Men det är nödvändigt att det internationella samhället ökar sitt bidrag till FN:s krisprogram för att underlätta stödet till de länder, som tar emot flyktingar.
Det är också viktigt att flera länder tar emot flyktingar, understryker Amnesty international.

Enligt en ny internationell beräkning är totalt är 2,7 miljoner syrier på flykt.