Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Efterlyser kriminalromaner från Österbotten

Från 2014
Uppdaterad 21.05.2014 12:50.
Kjell Herberts i studion.
Bild: Yle/Kati Enkvist

I Österbotten finns många spännande miljöer där man kan förlägga ett brott, säger Kjell Herberts. Inga riktiga brott men mysterier som kan vara en del av en österbottnisk kriminalroman.

Tävling för kriminalromaner från Österbotten

6:06

Det är Svensk-Österbottniska samfundet, förlaget Scriptum , Vasabladet och Österbottens tidning som utlyser kriminalromantävlingen.

Kjell Herberts sitter i juryn som ska bedöma alla romaner som blir inskickade. Enligt Herberts finns det många skribenter och författare i Österbotten, men kriminalgenren är svag i regionen.

I Österbotten finns flera talanger som inte testat på att skriva en kriminalroman. Med tävlingen hoppas Herberts att man lyckas locka fram dels nya romaner, dels äldre och yngre författare att skriva kriminalromaner.

Spännande miljöer i Österbotten

Herberts förklarar att Österbotten har många spännande miljöer där ett brott kan förläggas - ett påhittat alltså inte ett riktigt, säger Herberts.

- Det ska vara österbottniskt och karaktärerna ska vara österbottniska. Miljön är väldigt viktigt. Det finns många kringeffekter som gör Österbottens speciellt intressant för en kriminalroman.

De inskickade bidragen ska vara skrivna under pseudonym. Det ska ge en annan utgångspunkt för jurymedlemmarnas bedömning.

Tre priser utlovas på 5000, 3000 och 2000 euro.

- Om det är någon som sitter med en idé eller redan har ett manus så är det bara att börja finslipa. Det är ingen lätt process och mycket efterforskningar krävs, säger Herberts.

Kriminalromanerna ska vara inskickade 15 mars 2015 och tävlingen är öppen för alla.