Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sporthörnan tog pulsen på Lejonen

Från 2014
Programmet är inte längre tillgängligt
Sporthörnan: Sporthörnan på ishockey-VM i Minsk - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Sporthörnan hade ishockeylejonen i fokus inför torsdagens kvartsfinal mot Kanada. Finlands grundserie var ju ingen dans på rosor. Efter mycken möda och stort besvär avancerade man till kvartsfinal. Inte minst tack vare hjälp av Schweiz.

- För det första så var det en riktigt bra VM-grupp. Lettland, Vitryssland, Schweiz till och med Tyskland var bra lag. Det var inga blåbär som Finland hade svårt att göra mål på. Det var bra välorganiserade lag, säger Toffe Herberts.

- För det andra. Finland hade svårt att göra mål. Det var fyra mål mot Tyskland och det var fyra mål mot Kazakstan, annars var det jättesvårt. Det står helt klar att det är spelarna som kom hit för att producera och göra poäng som inte har gjort det i tillräckligt stor utsträckning. Kontiola, Lehterä, Komarov och Jokinen. Bra spelare men inte tillräckligt bra i den här turneringen för att leda Finland till klara segrar.

Kunnas ger Lejonen godkänt betyg för grundserien

Ifall Finland hade missat kvartsfinalskedet skulle det ha varit första gången sedan 1955 som man inte är i topp åtta i en VM-turnering. Kaj Kunnas hittade en logisk förklaring till de mediokra resultaten i grundserien.

- Finland har haft tre landslag i år. OS-laget i Sotji och där hade man nästan bästa möjliga manskap. EHT-laget i höstas i Helsingfors där vi hade våra allra bästa ligaspelare och våra bästa KHL-spelare. Det har vi inte här. Så det här är vårt tredje bästa landslag och då Vitryssland samt Lettland har sina bästa killar så ser det ut som det gjort.

- Vitsordet för det sju matcher långa tåget är inte berömligt men åtminstone godkänt, trots att det blev så här svårt. På något sätt var det ju roligt att det blev så här spännande. Vi har ju suttit och gäspat oss igenom många VM-turneringar de första tio dagarna.

Herberts: Finland blir livsfarligt

Finland möter Kanada i kvartsfinal på torsdagen. Sveriges radios expertkommentator Magnus Arvedson trodde i en intervju för Yle Sporten att Lejonen har en 50-50-chans att besegra Kanada och Herberts höll med.

- Jag var och tittade på Kanada för att kolla in den kommande kvartsfinalmotståndaren då Kanada mötte Norge. Kanada var mycket blekt. Inte oväntat då laget var klart för kvartsfinal. Jag tror att Finland blir livsfarligt just på grund av sättet som laget tagit sig till kvartsfinal. Det är Danmark fotbolls-EM 1992-vibbar. Jag håller med om att det är en 50-50-match.

Kaj Kunnas var mer skeptisk till Finlands chanser att slå ut lönnlöven.

- Du har sett Kanada spela – jag har inte. Svenskarna har inte heller sett Finland spela. Jag tror de skulle ändra sina kalkyler om de skulle ha sett hur Finland har spelat. Jag tror att Kanada är som USA, fast lite bättre. Kanada är inte speciellt skickligt men nog har de ändå killar som vi känner till. För mig är det 70-30 Kanada, säger Kunnas.

- Målvakten är ju jätteviktig i en kvartsfinal och jag litar vare sig på Reimer eller Scrivens. Vem än som står av dem. Båda två har haft det svårt i NHL. Om Pekka Rinne gör en bra match då är det 50-50 – det måste du hålla med om Kaj, kontrar Herberts.

Diskussion om artikeln