Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tinja-Riikka Korpela: Wolfsburg är favorit

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Tinja-Riikka Korpela försöker rädda bollen
Bildtext Tinja-Riikka Korpela har många års internationell erfarenhet.

Tinja-Riikka Korpela förbereder sig för sitt livs hittills största match just nu i Lissabon, men huruvida hon spelar eller inte klarnar först på matchdagen. Det som enligt den finska landslagsmålvakten däremot är klart är att Wolfsburg gäller som favorit mot hennes lag, Tyresö FF.

För exakt en vecka sedan spelade Tyresö sin sista Damallsvenska match innan Champions League-uppehållet. Laget åkte ner till Portugal på söndag och tränade måndag och onsdag med sikte på torsdagskvällens final. Seriespelet hemma i Sverige har inte kommit igång på bästa sätt, men efter två inledande förluster blev det ändå sju poäng på de tre följande matcherna.

- Vi sparade några småskadade spelare med tanke på Champions League och roterade en del på spelplatserna. Sen vill naturligtvis alla lag slå oss för tillfället, så vi får vara på tårna, påpekar Korpela som i årsskiftet lämnade norska LSK för spel i Tyresö.

Laget lyckades alltså ändra på kursen på hemmaplan, men nu väntar säsongens tuffaste utmaning i finalen i Champions League.

- Vi har inte hunnit scouta Wolfsburg mycket med tanke på att våra matcher i Damallsvenskan tagit all tid. Träningsledningen har nog koll och berättar för oss vad som gäller.

Men vem skall stå?

För Tinja-Riikka Korpela är tävlingsläget om platsen mellan stolparna speciell. Både mot österrikiska Neulengbach och mot Birmingham City i Champions League har Korpela och svenskan Carola Söberg spelat varsinn match.

- Vi har delat på ansvaret. Vi vet faktiskt inte vem som spelare, men hela våren har jag utgått från att jag spelar. Det gäller bara att visa på träning och i matcherna att man är värd chansen. Vi har delat jämnt på ansvaret i Damallsvenskan och jag spelade den sista matchen före Champions League-finalen, belyser Korpela.

På frågan huruvida hon fått några indikationer om vem som får axla ansvaret i torsdagens final mot Wolfsburg kommer svaret blixtsnabbt:

- Jag har ingen aning! Det var en del av orsakerna till att jag kom till Tyresö överhuvudtaget. Jag ville ha en tävlingssituation och ett läge som utvecklar mig. Läget är liknande som i landslaget, där jag är van med att man kämpar på samma linje med den andra målvakten om speltiden.

Oberoende om hon startar matchen eller inte räknar den 28-åriga Korpela med att hon från Portugal får med sig minnen för livet.

- Det blir en fantastisk dag oberoende. Upplevelsen blir mäktig och matchen stenhård. De tyska lagen är alltid bra och otroligt starka fysiskt och har en hög teknisk nivå. Vi går in för att utmana fjolårsmästarna och de gäller solklart som favoriter i matchen.

Skulle du säga att ni är underdogs? Och gärna utnyttjar det utgångsläget?

- Vi litar på vårt eget kunnande och det är ingen turistresa vi åkt iväg på, men faktum kvarstår att de är favoriter. Vi är första gången med i detta skede av turneringen, påminner Korpela.

Trivs bra i Sverige

Korpela bor sen årsskiftet i den lilla kommunen Tyresö utanför Stockholm och säger sig stortrivas. Hon bor på gångavstånd från träningsanläggningen och har en pendlig på 30 minuter till innerstan.

- Jag trivs oerhört bra och har inte ångrat mitt beslut en sekund. Kvaliteten på träningarna är på en helt galen nivå, kravnivån likaså. Att få träna med de spelare vi har med i truppen är ett stort privilegium, så om man inte utvecklas till en bättre målvakt här är det nog ens eget fel.

Tyresö FF har genomgått besvärlig period och klubben har varit på tapeten i negativ bemärkelse på grund av oklarheter i ekonomin. Korpela bekräftar också uppgifterna om försenade löneutbetalningar som omnämnts i den svenska pressen, men hon påpekar ändå att laget jobbat vidare med full fokus på den egna uppgiften.

- Vi kan bara göra vårt bästa och hoppas på att klubbledningen sköter sitt jobb.

Under sin tid i Norge kom den uleåborgbördiga Korpela att spela för både Kolbotn och LSK Kvinner. På basis av den korta tid hon spenderat i Damallsvenskan är hon ändå övertygad om att hon anlänt till en bättre serie.

- Nivån är nog snäppet vassare än i Norge. Om jag utgår från de fem första seriematcherna så handlar det dels om nivå, men också om en jämnare serie. Vilket lag som helst kan ta poäng av vilket lag som helst. Går man igenom trupperna hittar man dessutom otroligt mycket internationellt, individuellt kunnande.

På torsdagskvällen klockan 21:30 är ändå den svenska seriefotbollen bortglömd för en stund, när tyska Wolfsburg står för motståndet i Womens Champions League-finalen i Lissabon.

Tyska Wolfsburg vann finalen i London ifjol mot Lyon.

- Det är dessa matcher man tränat för och drömt om ända sen junioråldern. Att få vara med här och mäta sig med eliten är en dröm som går i uppfyllelse. Vad vore då bättre än att hålla nollan mot världsstjärnorna från Wolfsburg?

Yle visar matchen på Arenan och i Yle Fem.