Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Prins Charles jämför Putin med Hitler

Från 2014
Uppdaterad 21.05.2014 14:20.
Prins Charles på ett besök i Halifax, Kanada, i maj 2014.
Bildtext Prins Charles på ett besök i Halifax, Kanada, tidigare i veckan.
Bild: EPA/CHRIS JACKSON

Brittiske prins Charles har åter igen skapat debatt genom ett frispråkigt uttalande med politisk innebörd. Under sitt besök i Kanada ska prins Charles ha jämfört ryske presidenten Vladimir Putins agerande med Adolf Hitlers.

På måndagen besökte prins Charles museet Canadian Museum of Immigration i Halifax. Han guidades runt där av den 78-åriga frivilligarbetaren Marienne Ferguson. Ferguson flydde med sin judiska familj från Polen år 1939.
Prins Charles och Ferguson diskuterade Fergusons historia och nazisternas ockupation av europeiska länder under andra världskriget.

Enligt Ferguson ska Charles ha kommenterat med att säga ungefär "Och nu agerar Putin precis på samma sätt som Hitler", med hänvisning till situationen i Ukraina.

- Jag måst säga att jag håller med honom och jag är säker på att många människor gör det, sade Ferguson. Jag var väldigt förvånad över att han gav den kommentaren, eftersom jag vet att den kungliga familjen egentligen inte ska säga sådana saker, men kommentaren var uppriktig och ärlig.

Monarkin får synas, men inte höras

Det var brittiska Daily Mail som först rapporterade om prinsens uttalande.

Varken det brittiska hovet eller president Putins talesman i Moskva har kommenterat prins Charles uttalande.

Däremot citerar brittiska The Guardian rysk press där man skriver att prinsens kommentar riskerar att utlösa en internationell skandal och att prinsen komplicerar relationen mellan Storbritannien och Ryssland ytterligare.

Guardian citerar också kritiska brittiska politiker som tycker att monarkin gärna får synas, men inte höras.

Marienne Ferguson säger till brittiska BBC att det ju bara var en liten anmärkning av prins Charles och att hon är förvånad över det rabalder som den orsakat.

USA:s förra utrikesminister Hillary Clinton fick också nyligen skarp kritik då hon jämförde Putin med Hitler.

Diskussion om artikeln