Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Jättelikt gasavtal mellan Ryssland och Kina

Från 2014
Uppdaterad 21.05.2014 15:07.
Rysslands president Vladimir Putin skakar hand med Kinas president Xi Jinping.
Bildtext Rysslands president Vladimir Putin tillsammans med Kinas president Xi Jinping.

Ryssland och Kina undertecknade på onsdagen ett jättelikt gaskontrakt. Kina får sin gas rätt billigt, men Ryssland minskar sitt beroende av gasexporten till Europa.

Statliga ryska Gazprom undertecknade avtalet med sin kinesiska motsvarighet CNPC under president Vladimir Putins Kina-besök, som avslutas på torsdagen.

Enligt inofficiella uppgifter ska Kina köpa 38 miljarder kubikmeter rysk gas per år i 30 års tid. Kontraktet ska vara värt omkring 400 miljarder dollar. Gasen kan komma att levereras i en ny västlig pipeline.

Oberoende bedömare värderar priset som rätt lågt, men avtalet ses som ett tecken på att Ryssland minskar sitt beroende av gasexporten till Europa.

Enligt ryska Itar-Tass har president Putin redan kommenterat avtalet med att det är det största avtalet inom naturgassektorn i Rysslands och Sovjetunionens historia. Enligt Putin kommer det att ta fyra år innan leveranserna kan komma igång ordentligt.

Kina väntas öka sin gaskonsumtion betydligt under de kommande åren. Det är ett sätt för Kina att minska användningen av förorenande stenkol och få bukt med luftföroreningarna.

Läs mera om gaskontraktet och de rysk-kinesiska relationerna: Ryssland vill närma sig Kina