Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Från italiensk värme till finsk kyla

Från 2014
Uppdaterad 25.05.2014 13:40.
Massimiliano Pili
Bildtext Italienska Massimiliano Pili försökte lära sig svenska så snabbt som möjligt.
Bild: YLE/Sonja Syväpuro

– Jag kom inte till Finland för att lära mig språket, jag ville bara ha förändring och träffa nya människor, säger italienska Massimiliano Pili som är utbytesstuderande i Brändö gymnasium i Helsingfors.

Det finns vissa skillnader i skolgången mellan Finland och Italien. Pili tycker att det har varit skönt med lediga lördagar då man i Italien har skola från måndag till lördag. Matrasterna har varit en positiv överraskning och även det att skolämnena här är relativt valbara.

– I början var det svårt att prata och få nya kompisar för att många var blyga, liksom jag. Men nu är det riktigt bra. Det absolut svåraste har varit att lyssna på lektionerna då jag inte har förstått språket så bra, berättar Pili om de första tiderna i Finland .

Han har självklart saknat sin familj i Italien, men det har varit lätt att hålla kontakt med hjälp av Facebook och Whatsapp. Han har skypat med sin familj ungefär en gång i veckan. Enligt honom var allt mycket lättare, för att han kände sig genast hemma i sin finländska värdfamilj. Ytterligare blev det lättare att bosätta sig här eftersom vardagen inte avviker så mycket från den han är van vid hemma i Italien.

– Jag har varit mig själv och försökt att lära mig svenska så snabbt som möjligt, svarar Pili på frågan om hur det är att anpassa sig till den finska skolvardagen.

Årstiderna tycker han att är spännande. Första snön kom som en chock då han aldrig sett något sådant förut. Men kylan och mörkret är däremot mera negativa fenomen som han poängterar då det alltid är varmt på Sardinien där han bor.

Snart är det dags att flyga tillbaka hem till Italien och lämna Finland för en tid åtminstone. Han kommer mest att sakna lediga lördagar och sin värdfamilj. Den finska specialiteten, alltså bastun, är en av sakerna han nämner att han kommer att sakna. Men även maten och chokladen hör till den kategorin.

– Jag skulle vilja återvända till Finland och möjligtvis studera här.

Alexandra Salmi och Bettina Ahlgren
Brändö gymnasium

Den här texten är skriven av en skolelev i projektet Yle Nyhetsskolan. Läs mera om projektet på Svenska.yle.fi/nyhetsskolan.