Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Eko är pop?

Från 2014
Uppdaterad 04.06.2014 12:05.
Ida Forsblom
Bild: YLE/Börje Forsblom

Ekologiskt tillverkade varornas andel har ökat. Vi håller på att sakta men säkert gå mot en naturvänligare framtid, nu när det blivit allt vanligare att välja ekologiska produkter.

En tid sen när jag var ute och shoppa med min mamma blev jag överraskad av några förändringar som hänt inom klädbranschen, i en av butikerna såg jag hur allt fler klädesplagg hade en ”organic cotton” lapp på sig, jag märkte hur mina mungipor åkte upp och jag smilade för mig själv i butiken av belåtenhet. I nästa butik jag gick in i, bemöttes jag av en ännu bättre nyhet då jag såg en skylt där det stod att butiken skulle i framtiden bara använda sig av ekologiskt bomull.

Men kanske priset på ekologiska varor kommer sjunka om vi i framtiden allt oftare väljer de ”gröna” varorna?

Vad är då så bra med ekologiskt bomull?, kanske man undrar. Det är bra eftersom man då har odlat bomullet på ett sätt som är ”snällare” för miljön, alltså utan bekämpningsmedel. Förstås är andelen av den ekologiska bomullsproduktionen ännu under 1% av totalproduktionen, och bara för att bomullet är ekologiskt producerat gör det ju heller inte klädfabrikernas arbetsförhållanden bättre, men det här är ändå ett stort steg framåt, tycker jag.

Under senaste tiden har även andelen av det gröna LUOMU-märket bredvid prislappen i matbutikerna ökat, och varor bemärkta med fairtrade-märken ser man allt fler av. I ett TV-program sades det att Finländare inte borde vara så rädda över att betala en lite större slant för ekoprodukter, och det håller jag med om. Min mamma som troligen ännu en tid framöver kommer betala för min mat håller kanske inte alltid med, då hon ser argt på mig när jag sätter i lite dyrare ”luomu” bemärkta varor i matkärran...

Men kanske priset på ekologiska varor kommer sjunka om vi i framtiden allt oftare väljer de ”gröna” varorna? Förändringen kanske inte går så snabbt som man önskar, och kanske många av oss ännu hellre väljer den billigare varan i stället för eko, men jag glädjer mig stort över att man kan med sina egna ögon redan se hur vi så småningom håller på att gå mot en i alla fall lite grönare framtid.

Ida Forsblom
Katedralskolan i Åbo

Den här texten är skriven av en språkbadselev i projektet Yle Nyhetsskolan. Läs mera om projektet på Svenska.yle.fi/nyhetsskolan.