Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Sociala nätverk kan vara orsaken till osäkerhet

Från 2014
Niklas Jylhävuori
Bild: YLE/Marita Jylhävuori

Nätet har gjort mobbning enklare via sociala nätverk.

Selfies är något som har slagit genom de senaste åren. Fenomenet har orsakat att allt flera bilder läggs upp på nätet. Ordet ”selfie” har t.o.m. blivit ett riktigt ord i flera språk, men är detta ett bra fenomen? Många får ofta mycket ”gillningar” på deras Facebook status eller Instagram bild, men det finns flera som inte får det.

Orsaken till att många lägger upp bilder på Instagram är att de vill veta andras åsikt om dem. Man får en känsla att man är accepterad, att människor tycker om en och att man är snygg. Om man inte uppnår sitt önskemål är det lätt att man får negativa känslor. Kan det vara att man inte är tillräckligt snygg, man inte har tillräckligt fina kläder eller att man inte har tillräckligt med vänner?

Facebook har nyligen integrerat en möjlighet att skapa en kortfilm av sina höjdpunkter på sidan. Man får se sina mest gillade bilder och status. Det här är bara något som "populära" personer vill göra, för vem vill få en påminnelse att man har lite vänner?

Uppdateringar om självmord är också ganska vanliga på nätet. Jag har själv sett några på Facebook, som tur blev det inget av dem.

Detta leder till att man inte i fortsättningen kanske vågar lägga upp flera bilder. Det kan också handla om att man ser bilder som inte var menade för alla. Man kan till exempel se en bild från en fest vart man inte var inbjuden.

Också olika statusuppdateringar kan vara mycket sårande. Man kanske lägger upp en status, men ingen gillar den och kommenterar elaka saker. Uppdateringar om självmord är också ganska vanliga på nätet. Jag har själv sett några på Facebook, som tur blev det inget av dem.

Men då uppstår ett till problem. Hot på nätet kan ofta verka osanna, man tänker att de bara är skämt. Någon gång kan det motsatta hända, att ett skämt tas på allvar. Då text inte kan ha en ton eller något kroppsspråk så är det svårt att analysera meddelandet.

Det är enkelt att bli mobbad på nätet. Det är enklare att skriva ner hat via chatt än att säga det rakt i ansiktet. Många tror att de är anonyma på nätet, att ingen kan spåra dem. Det gör att de tror att det inte finns några konsekvenser till vad de skriver.

Sociala nätverk har gjort det enklare att kommunicera med sina vänner runtom i världen. Men de har också gjort hat enklare. Man måste tänka efter vad man skriver och hur man ser på saker på nätet.

Niklas Jylhävuori
Katedralskolan i Åbo

Den här texten är skriven av en skolelev i projektet Yle Nyhetsskolan. Läs mera om projektet på Svenska.yle.fi/nyhetsskolan.