Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Telefonernas påverkning på dagens ungdomar

Från 2014
Annina Rosenberg
Bild: YLE/Sara Grandén

Dagligen, vart än man går ser man ungdomar som ständigt går med telefonen i handen. Telefonen är med i skolan på lektionerna, och på kvällen kommer det meddelande efter meddelande i olika chattar. Hur påverkar detta dagens ungdomar, så socialt som gällande skolarbeten också? Vad om alla telefoner togs bort för en dag, skulle det ske kaos då?

När jag sitter på ett café i stan, är det flera andra ungdomar i min ålder som samlats med sina vänner för en kopp kaffe och för att spendera tid tillsammans. En grej som stör bilden är det, att alla har telefonen på bordet, och då och då börjar de via telefonen tala med någon annan än den som de egentligen är med.

Att man nuförtiden inte kan koncentrera sig på att hållas i stunden, men den som man fysiskt befinner sig med, är idag ett stort problem enligt min åsikt. Det känns smått irriterande att spendera tid med någon som inte riktigt är där, personen sitter fysiskt mittemot en, men tankarna virvlar i andra kompisars intressanta meddelanden och kommer ibland tillbaks till den som man på riktigt befinner sig med.

En grej som stör bilden är det, att alla har telefonen på bordet, och då och då börjar de via telefonen tala med någon annan än den som de egentligen är med.

Efter att alla smarttelefoner uppfunnits en efter en, och i samma röra uppstått olika gratis chattprogram, har det blivit en vana för ungdomar att alltid bara texta till en kompis om vad som helst. Ibland textar man till kompisen, fastän denne skulle befinna sig i samma rum.

På kvällarna när alla har kommit hem från skolan och hobbyn, sker det en enorm ändring i chattarna. Alla talar med varandra, så vad händer då till alla skolarbeten? Kan man koncentrera sig på att sköta dem vid sidan om att tala med alla kompisar hela tiden? Jag talade med några av mina kompisar, och de sade att allt som man kan göra med telefonen, nog stör skolarbeten ibland. Större projekt sköts nog, men läxor glöms när man är så fast vid att tala med sina kompisar, och kolla instagram med jämna mellanrum.

Också andra sociala medier som till exempel ask.fm, som är en ganska ny media där man kan fråga frågor som anonym, men också vid namn, tar nuförtiden mycket av ungdomars tid. Att man sitter hemma med sin familj vid matbordet, och ständigt har telefonen i handen, kan också påverka negativt de andra som sitter i samma bord.

Om alla telefoner eller sociala medier i telefonerna stängdes för en dag, skulle alla kanske kunna koncentrera sig på att hållas i stunden, njuta av det sällskap som man har, samt sköta alla skolarbeten både i skolan men också hemma, och lägga sig i tid. Möjligen skulle det ske kaos bland ungdomar, som samtidigt visade hur samhället ändrats, enligt min åsikt mot ett mycket sämre håll.

Annina Rosenberg
Katedralskolan i Åbo

Den här texten är skriven av en skolelev i projektet Yle Nyhetsskolan. Läs mera om projektet på Svenska.yle.fi/nyhetsskolan.