Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Vadå privatliv?

Från 2014
Charlotta Palm
Bild: YLE/Anna Merne

Vi åker tillbaka till 1990-talet, då hela grejen med Internet egentligen satte igång. På vilket sätt har tanken om vad som är privat ändrats sedan dess?

Vi tar mina föräldrar som exempel, de föddes på 1960-talet och växte upp som alla barn gör, lekande, busande och skrattande. Ingenting märkvärdigt. Föräldrarna kanske tog några bilder som minnen av deras barndom, men inte mycket annat finns kvar att beundra nu, nästan 50 år senare.

Skillnaden är stor om man jämför med ett barn som föds i dagens samhälle. Föräldrarna dokumenterar ännu lika ivrigt, men nu åker dessa ögonblick man förr bara fångade med kamera upp på sociala medier i samma sekund som den lilla krabaten tar sina första andetag.

Kompisarna gör det, så varför kan inte jag göra det? Det har ju inte skadat dem, så hur ska det kunna skada mig?

Det är inte längre möjligt för oss att leva helt isolerade. Fastän vissa av oss kanske inte är de mest aktiva användarna av internet, så är ingen av oss helt anonym. Om du någon gång lagt upp en bild, så finns den kvar någonstans… Kanske du själv aldrig ser den igen, men kvar är den i alla fall.
Jag tycker själv detta är lite skrämmande. Människor du aldrig träffat kan relativt lätt få reda på saker om dig bara genom några klickningar.

Men fastän jag säger att detta skrämmer mig, så har jag ändå konton på alla dessa olika sociala medier. Jag lägger regelbundet upp bilder och det känns som en helt vardaglig syssla för mig. Jag vet inte riktigt när det blev på det här sättet, men så ser min världsbild ut – det hör till att man ska göra det. Kompisarna gör det, så varför kan inte jag göra det? Det har ju inte skadat dem, så hur ska det kunna skada mig? Nyfikenheten på denna helt nya värld av information och underhållning lockar säkert alla.

Jag kan ärligt säga att det finns många fördelar med att dela med sig av glimtar av sitt liv online. Först och främst så är det ju kul! Man kan dela ett inlägg och få direkt respons av sina vänner, utan att ens behöva vara på samma sida av jorden som de är. Sociala medier underlättar kommunikation, men finns det fördelar så måste det finnas nackdelar, och i detta fall finns det många av båda två. Du kan träffa nya vänner, men du kan samtidigt råka ut för någon som inte är den han eller hon anger sig vara. Du kan lägga upp bilder, men samtidigt kan någon ta din bild och använda den i felaktiga syften. Listan kan fortsätta länge.

Det är väldigt intressant att jämföra vår generation med våra föräldrars, och se hur mycket saker och ting har förändrats. Det är väl upp till var och en själv att avgöra vare sig förändringen är mot det bättre eller sämre, men vi måste acceptera att det är den här världen vi lever i, och med den följer alla dess risker. Jag vet att jag säkert borde vara försiktigare med vad jag delar med mig av mitt privatliv, och det borde säkert de flesta av oss. Vi kan inte ta tillbaka det vi redan lagt upp på nätet, men vi kan säkert tänka efter innan vi lägger upp allt för privata saker i fortsättningen.

Charlotta Palm
Katedralskolan i Åbo

Den här texten är skriven av en skolelev i projektet Yle Nyhetsskolan. Läs mera om projektet på Svenska.yle.fi/nyhetsskolan.