Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nykarleby skapar enklare förvaltning

Från 2014
Stadssekreterare Tomas Knuts jobbar på att förenkla förvaltningen
Bildtext Stadssekreterare Tomas Knuts jobbar med att förenkla förvaltningen.
Bild: YLE/Patrik Enlund

"Jag är mera drömmakare än byggnadsinspektör". Förslaget på ny titel kom fram när stadens förmän skulle beskriva vad de egentligen sysslar med. Och det är precis vad stadens ledning är ute efter. Vad kan göras enklare, bättre och snabbare?

Det är hög tid att försöka reformera den kommunala förvaltningen. Det säger stadssekreterare Tomas Knuts i Nykarleby. Enligt Knuts har förvaltningen trampat på i gamla spår i väntan på att kommunreformen samt social- och hälsovårdsreformen ska skapa nya nya rationella kommuner. Åratal har gått utan att man i kommunerna haft varken tid eller ork att se över sin förvaltning.

Där blir det nu ändring i Nykarleby. Stadsdirektör Gösta Willman och stadssekreterare Tomas Knuts har bland annat hämtat nya idéer från Strängnäs och Örebro i Sverige. Strängnäs är känt för att ha förenklat de kommunala processerna och Örebro valdes till Sveriges kvalitetskommun 2013.

I Nykarleby har man hunnit med ett första möte med stadens förmän. Man funderade på tjänstemännens titlar och hur väl titlarna motsvarar arbetsuppgifterna. Det kom flera förslag men mest gillade Tomas Knuts en ny titel som lanserades på byggnadsinspektionen.

I am a dreammaker

Byggnadsinspektören valde att kalla sig dreammaker och förklarade titeln drömmakare med att han förverkligar invånarnas husdrömmar. Med en sådan syn på jobbet kan man förmoda att inriktningen inte är högläsning av paragrafer utan mera problemlösning åt byggare. Precis som på byggnadsinspektionen går det säkert att tänka i nya banor på alla förvaltningsenheter, säger Knuts.

- Kan vi helt enkelt slopa vissa delar av jobbet som bara görs därför att man alltid har gjort så, frågar sig Knuts.

Något slutmål för processen som inletts i Nykarleby finns inte, men Knuts säger han är övertygad om att mycket kan göras enklare både för tjänstemännen själva men framförallt för invånarna.