Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Bastumaraton på Strömsö

Från 2014
Uppdaterad 01.10.2015 10:59.
Strömsö.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

Kan man bygga en stockbastu på 6 timmar? Vilken Strömsökock vinner landskampen i bastukorvstillverkning? Blir det Paul Svensson eller Michael Björklund? Vad har flygplan, växthus och motorcykel med bastu att göra? Den 18 juni får vi svaren!

Trästockar för bastubygget.
Bildtext Stockarna för bastubygget väntar redan på startsignalen.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

De här frågorna kommer du att få svar på i sommarens bastuupplevelse den 18.6 med start kl. 18.30. Då sänder vi direkt från Strömsö i 6 timmar. Det är något vi aldrig har gjort förr på Yle Fem. En bastukväll då kanalen fylls av badande människor, bastubyggare, kockar som gör bastumat, en bastubaderska, bastuyoga, en by med mobila bastur, bastukvastknytning, bastuexepriment, reportage om bl.a. bastudiplomati i Washington, om rysk banjakultur och mycket mer.

Bastu är ett tema som är mycket större än vi någonsin kunde tänka oss.. Vi visste t.ex inte att det faktiskt går att bygga en bastu i ett flygplan, växthus eller på en motorcykel. Men jo, i Finland är allt möjligt då det gäller bastu. För om det är något som förenar åtminstone de flesta finländare är det bastukultur och känslorna för våra svettrum.

Stort bastusällskap

Bastukvällen samlar många kända profiler och program på Svenska Yle på ett ställe. Frida Lindholm (X3M), Marcus Rosenlund (Kvanthopp) , Utmanad-redaktionen och hela Strömsögänget, t.o.m. Radiodoktorn och Kvällsandakten är på plats. Och du får också vara med både före, under och efter programmet. Med dina egna bilder och berättelser. Du kan också utmana vår expertpanel med kvistiga bastufrågor.

Gamla strandbastun på Strömsö.
Bildtext Den gamla strandbastun på Strömsö,
Bild: Yle/Rolf Granqvist

Den 18 juni kl. 18.30 är det dags. Men startskottet går redan nu. Välkommen med !

Här kan du skicka in Din bästa bastubild.

Och vill du berätta om dina bastuvanor och -erfarenheter så kan du göra det här: Bastubad när det är som bäst

Läs också:
Sex timmar bastu med Elin och Mårten
Det omöjliga bastubygget fungerar på papper
Bastubad när det är som bäst