Hoppa till huvudinnehåll

Fixa mobbningen I #tadetpåallvar

Berättelse 170: Jag ville hoppa av utbildningen

Från 2014
Uppdaterad 22.05.2014 13:58.
Reflektionen av ett benpar och ett ensamt ben i ett fönster
Bild: Yle / Eva-Maria Koskinen

I yrkesskolan mobbades Bettina av en flicka i samma klass. Flickan kunde på kort tid gå från att vara trevlig till att bli den värsta mobbaren.

Så här skriver Bettina till #tadetpåallvar:

I tre år gick jag i yrkesskola på en klass där det var mest killar. Det är nog den värsta skolan och klassen jag har gått i och där förekom mycket mobbning.

Killarna var värst med att mobba, mest genom snack bakom ryggen. Jag har hört att de har talat både om andra i klassen och om mig. Mycket av vad de sade vet jag inte och jag vill heller inte veta vad de sade om mig. Jag stack ut lite och kunde säga min åsikt.

Du är inte ensam – #tadetpåallvar

Nätmobbning förekom också. De kunde till exempel skriva en massa onödiga saker inom vår grupp på Facebook. Jag ville inte berätta om det här till lärarna och lät därför bli.

Nr två i denna berättelse var en tjej i samma klass. Hon kunde vara kompis med en ett tag men ett tu tre blev hon värsta mobbaren och snackade skit och stängde ut mig. Hon gjorde så att jag psykiskt skulle må dåligt, bland annat genom att skriva en massa saker till mig. Jag kunde gråta otroligt mycket och tro att det var jag som var problemet. Hon vågade aldrig säga något ansikte till ansikte, bara via mobilen.

Jag gick till läraren och berättade om situationen och att jag mådde så dåligt att jag ville hoppa av utbildningen. Det enda han kunde göra var att prata med henne men jag visste att det skulle göra situationen värre. Jag bestämde mig för att vänta och ser om det går om. Hon kunde ju bli bästa vän igen.

Nu är jag klar från skolan och mår fortfarande dåligt av detta. Jag är ändå glad att jag orkade kämpa till slutet och känner mig stolt för att jag klarade det. Jag vet också att jag inte vill jobba med det yrke som jag har utbildat mig till. Nu har jag istället börjat studera något annat som jag vet och hoppas att jag kommer att börja jobba med i framtiden.

Bettina
Namnet är fingerat.
Mobbningen pågick 2011–2014.

Läs nästa berättelse: Läraren mobbade honom – hade jag kunnat stoppa det?