Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yle-mätning: Strid på kniven mellan Gestrin och Torvalds

Från 2014
Uppdaterad 23.05.2014 08:16.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter: Mycket svårt att spå hur det går för SFP - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Samlingspartiet, Sannfinländarna och Vänsterförbundet tar hem segern i valet på söndag, visar en färsk Yle-mätning. De som kan förlora mandat är De gröna, SFP och Kristdemokraterna. Men Åland är inte med i mätningen och det ger skeva siffror för SFP.

Samlingspartiets mandat går enligt mätningen till Alexander Stubb, Henna Virkkunen, Sirpa Pietikäinen och Eija-Riitta Korhola. Sittande parlamentarikern Petri Sarvamaa faller ut. Klar etta i Centern är Olli Rehn, följd av Anneli Jäätteenmäki och Paavo Väyrynen. Om de här tre blir valda och Centern inte lyckas öka antalet platser får Hannu Takkula säga upp sin lya i Bryssel.

Halla-aho säker, Andersson kanske

Föga överraskande är Jussi Halla-aho klar etta bland Sannfinländarnas kandidater. Sampo Terho kommer tvåa och får, om mätningen slår in, fortsätta i parlamentet. Socialdemokraternas invalda blir sittande parlamentarikern Liisa Jaakonsaari och som ny Miapetra Kumpula-Natri. Det betyder att Mitro Repo har gjort sitt.

De gröna ser ut att förlora den ena av sina två platser. Heidi Hautala gör come back i parlamentet. Om Vänsterförbundet klarar ribban och återtar sitt mandat står kampen mellan Li Andersson och Merja Kyllönen.

Strid på kniven i SFP

I SFP ser det ut att bli en strid på kniven mellan Christina Gestrin och Nils Torvalds om partiet håller sitt mandat. Forskningschef Jari Pajunen på Taloustutkimus säger att det är helt möjligt att partiet tar ett mandat även om gallupen visar att det kanske inte går vägen. Urvalet i mätningen är litet för de små partierna och dessutom ingår Åland inte och därför ska resultatet i gallupen tas med en stor nypa salt.

Svagheterna i mätningen när det gäller SFP betyder också att det är svårt att lista de kandidater som kommer efter Gestrin och Torvalds. Pajunen säger att det ser ut som om Jörn Donner och Björn Månsson skulle komma trea och fyra men det är svårt att säga något säkert eftersom urvalet och marginalerna är små.

Eftersom Åland inte är med i mätningen är det också omöjligt att säga var Britt Lundberg skulle placera sig. Hon tog nästan 8 000 röster på Åland i valet 2009.

Om Kristdemokraterna mot förmodan lyckas hålla sitt enda mandat i Europaparlamentet är det Sari Essayah som blir invald.

Mätningen är gjord av Taloustutkimus den 5-20 maj. Då intervjuades sammanlagt 2 409 personer. Av dem uppgav 1 290 sin partiståndpunkt. När det gäller partiernas väljarstöd är felmarginalen 1,8 procentenheter åt vardera hållet för de stora partierna.

Läs också: Blandade åsikter om partimätningen