Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Retur av varor köpta på nätet kan börja kosta

Från 2014
kvinna
Bildtext Helene Forsman-Lindqvist säljer kläder på nätet
Bild: Yle/Filippa Sundlin

På basis av ett EU-direktiv har det gjorts ändringar i konsumentskyddslagen som inverkar på webbutikernas verksamhet. Ändringarna träder i kraft från och med den 13 juni 2014. Bland annat slopas den automatiskt kostnadsfria returrätten som konsumenten hittills har haft. Webbhandlaren kan trots allt fortfarande välja att erbjuda sina kunder en kostnadsfri returmöjlighet.

Helene Forsman-Lindqvist som driver Minda My, ett företag som säljer kläder över nätet, säger att hon över lag har haft ganska få returer men det är klart att de förekommer. Hon har just nu ingen tanke på att börja ta betalt för returer utan kommer att fortsätta på samma sätt som tidigare, det vill säga hennes kunder kommer att kunna returnera varor kostnadsfritt.

Nya direktiv för webbhandel

  • Konsumenten ska ges uttömmande förhandsinformation om förfaringssätten när det gäller inköp, betalsätt, leveranser och returer.
  • Webbhandelns prissättning får inte innehålla dolda kostnader.
  • Konsument som ångrar en beställning ska informera säljaren separat om att beställningen återtas.
  • Pengarna ska återbetalas till konsumenten inom 14 dagar från att e-butiken har mottagit meddelandet om en retur.
  • Webbhandlaren kan härefter kräva att konsumenten ska svara för kostnaderna för återsända varor.

De nya kraven träder i kraft den 13 juni 2014.

- Jag vill ge kunden möjligheten att kunna köpa hem en produkt och få prova den i lugn och ro utan att de ska känna att de måste betala för att skicka tillbaka produkten, säger Forsman-Lindqvist som tror att steget till att beställa en produkt blir större om du vet att du måste betala för att returnera den.

Ingen minimiordergräns

Helene Forsman-Lindqvist tror att orsaken till att hon har förhållandevis få returer beror på två saker, nämligen att hon har en tydlig och korrekt beskrivning av kläderna på sin hemsida och att hon inte har någon minimiordergräns.

- Vill man beställa endast en vara och den kostar tolv euro kan man göra det, förklarar Forsman-Lindqvist.

Vissa företag har en minimiordergräns och då finns det de som beställer varor som de inte vill ha för att komma upp till den gränsen. Sedan returnerar de, helt kostnadsfritt, det de ändå aldrig ämnade köpa.

Bra att det görs möjligt att ta betalt för returen

Om du driver ett företag som har många returer som leder till stora kostnader för företaget och speciellt då man märker att rätten att returnera varor missbrukas, så visst är det bra att man ges möjlighet att låta kunden själv betala för returen, tycker Forsman-Lindqvist.

Helene Forsman-Lindqvist väljer varor till sin webbutik från olika europeiska märken och beställer dem själv via nätet. De produkter som är felaktiga skickar hon tillbaka till tillverkaren. Ännu har hon inte fått några direktiv från de firmor hon använder om att den kostnadsfria returrätten ska tas bort, men i egenskap av kund säger Forsman-Lindqvist att om hon måste betala för att skicka tillbaka felaktiga produkter så kommer hon nog att överväga att byta tillverkare.

Mer om ämnet på Yle Arenan