"Kupp" inom djurskyddsförening - kamp om miljoner
Det råder starka meningsskiljaktigheter inom Helsingfors djurskyddsförening (HESY). Föreningens aktiva har grupperat sig i två läger - det ena lägret består av mångåriga ordförande Hannele Luukkainens stödtrupper. Luukkainen hamnade ändå i minoritet då föreningen valde en ny ordförande. Hon upplever att hon har blivit utsatt för en maktkupp.
- På årsmötet i slutet av april uppenbarade sig en massa människor som jag aldrig har sett på djurskyddsföreningens evenemang tidigare och de var där för att genomföra en maktkupp. Å andra sidan valdes den nya ordföranden efter omröstning och man måste respektera valresultatet, säger Luukkainen till Yle Huvudstadsregionen.
Susanna Paavilainen vann med 12 röster över Luukkainen.
Och sedan tog valsedlarna slut då det kom fler än beräknat på plats och därför var vi tvungna att avbryta mötet.
Årsmötet arrangerades den 29 april, men alla ärenden behandlades inte då och därför fortsätter mötet den 28 maj. Orsaken var att ordförandevalet drog ut på tiden.
- Flera personer försökte rösta på förhand, men det är inte möjligt. Och de rösterna måste sedan förkastas. Dessutom hade vissa röstat på kandidater som senare drog sig ur valet och de kunde inte tas med i räkningen. Och sedan tog valsedlarna slut då det kom fler än beräknat på plats och därför var vi tvungna att avbryta mötet, säger Merja Vilska, som var föreningens sekreterare i fjol och föreslås fortsätta i styrelsen.
Styrelsens sammansättning avgörs slutligen på mötet den 28 maj. Paavilainen är ny inom föreningen och säger att hon inte vill kommentera situationen innan styrelsens sammansättning slagits fast.
Vice ordförande fick anmärkning av revisor
I bakgrunden finns också en konflikt mellan Luukkainen och styrelsens vice ordförande Harry Linnarinne. Han har enligt Luukkainen vägrat dyka upp på styrelsemötena under fjolåret och fått andra att göra samma sak. Därmed har styrelsen inte varit beslutsför. Styrelsen består av ordförande och sex medlemmar. Därutöver finns två suppleanter. För att styrelsen ska vara beslutsför bör fyra medlemmar vara närvarande.
Bojkotten gick så långt att Lukkainen tog kontakt med Patent- och registerstyrelsen där man uppgav att föreningen får lov att använda suppleanter istället vilket man också gjort. Som motdrag till det kräver Linnarinne nu att alla beslut från i fjol ska annulleras av årsmötet nästa vecka.
Luukkainen vill också lyfta fram att Linnarinne fick en anmärkning av föreningens revisor för att han på eget bevåg fattat beslut om att köpa ett hundhus i Bemböle i fjol. Styrelsen godkände köpet först i efterhand och formellt bryter det här mot föreningens stadgar. Revisorn kan bekräfta anmärkningen.
Harry Linnarinne vill inte kommentera utan hänvisar till att årsmötet är på hälften.
Kamp om föreningens miljoner
Enligt en anonym källa som är aktiv i djurskyddsföreningen ligger makten om föreningens miljoner bakom meningsskiljaktigheterna. Yle Huvudstadsregionen rapporterade i november i fjol att föreningen enligt 2012 års bokslut har 4,2 miljoner euro i eget kapital. De donationer som föreningen får in har lett till ett ordentligt överskott. Luukkainen sade då att hon inte vill att pengarna används eftersom "oansvariga människor i styrelsen kan sätta sprätt på 4 miljoner euro på ett år".
Luukkainen vill ännu vara aktiv inom föreningen, men hon vet inte om det är möjligt.
- Det beror på den nya styrelsen. Om de är samarbetsvilliga, säger hon, som var ordförande från 1986 till i år.
Bland djurskyddsaktiva förekommer kritik mot föreningens verksamhet. För Yle Huvudstadsregionen uppgav flera tidigare aktiva i fjol höstas att föreningen med sina miljoner borde göra mer.
- Jag anser att Helsingfors djurskyddsförening inte är en förening där jag vill vara medlem. De är inte tillräckligt aktiva i djurskyddsfrågor, sade Katja Noro då.
- Det finns många människor som inte kan ta hand om sina djur och då vägrar Helsingfors djurskyddsförening hjälpa. Föreningen säger att man inte har möjlighet. Men om man ser på hurdana summor som kommer in varje år så har föreningen möjlighet, sade Ami Bergström.
Merja Vilska säger att stridigheterna märks i verksamheten.
- Vissa vill att djurskyddsföreningen bara tar ställning i frågor som gäller sällskapsdjur och inte produktionsdjur, men föreningen har grundats för att rädda slutkörda hästar. Både Luukkainen och jag anser att föreningen bör ta ställning till djurfrågor på bred front.
Tidigare artiklar:
Djurskyddsaktiv: HESY borde göra mer
Djurskyddsförening sägs ha ont om pengar - gjorde miljonvinst