Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Från nattklubbsdrottning till hälsodrottning

Från 2014
Uppdaterad 22.05.2014 15:39.
Alexandra Charles

Årets Aktiva kvinna, Årets kompetenspris till opinionsbildare, Årets kunskapspris, Årets opinionsmappie. Det här bara några av de utmärkelser Alexandra Charles erhållit genom åren.

Som 21-åring startade hon anrika nattklubben Alexandra's i centrala Stockholm. För 16 år sedan tog hon steget från nattklubbsdrottning till hälsodrottning när hon grundade 1,6 miljonerklubben i Sverige.

Klubben arbetar för att sprida hälsorelaterad information till kvinnor i alla åldrar. Alexandra säger att kvinnor tyvärr är underrepresenterade i den medicinska forskningnen. Det var det som var orsaken till att hon startade föreningen.

- Jag hade varit och lyssnat på två kvinnliga professorer som sade att kvinnor och män har väldigt olika symptom och får olika problem då vi får problem med hälsan.

Trots det här var den rådande tankegången att "som mannen är, så är människan", därför räckte det att forska i männens hälsoproblem. Men så är det i verkligheten inte och därför får kvinnor ofta fel diagnos, fel medicinering eller i värsta fall ingen vård alls.

- Det här måste vi ta tag i, tänkte jag och det är det vi gör, säger Alexandra.

De fyra-fem första åren var det rätt så motigt att nå fram med budskapet. "Va, skillnad på kvinnor och män - det är det väl inte, sånt larv" sades det då. De senaste åren har det blivit betydligt bättre, säger Alexandra.

- Wellness och hälsa har blivit trendigt och alla är intresserade av sin hälsa.