Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Bättre beredskap för utländska bärplockare?

Från 2014
Bild: YLE/Annika Bodman

Vi är bättre förberedda på sommarsäsongens thailändska bärplockare, lovar Arbets- och näringsministeriet. Än så länge handlar åtgärderna om ett brev "i klarspråk" till bärplockarna och förhandlingar mellan ministeriet, facken och företagen.

"Du har ansökt om och beviljats visum för att plocka vilda bär i Finland. ... Det [visumet] berättigar inte till att plocka bär till exempel i grannlandet Sverige."

Så här inleder Arbets- och näringsministeriet brevet till de flera tusen thailändska säsongsarbetare som väntas komma till Finland i sommar för att plocka blåbär, lingon och hjortron.

- Det är ett dokument, men förhoppningsvis med stor effekt, säger regeringsrådet Olli Sorainen.

Bärplockarna får brevet då de hämtar sitt visum. Målet är att "i klarspråk" berätta om vilka villkor som gäller i arbetet.

- Många thailändska rekryteringsbyråer lovar säsongsarbetarna för mycket, eller ger dem felaktig information om inkomstmöjligheter, säger Sorainen.

I brevet lovas att företaget som bjuder in utländsk arbetskraft garanterar denna tillgång till arbetssredskap, inkvartering, matlagningsredskap och mat samt bil. Det kostar, men summan ska vara rimlig, heter det i brevet,

Rätt riktning men långsamt

Sammanlagt väntas upp till 6 000 bärplockare komma till Finland i sommar, och kring 80 procent är thailändare.

Utöver brevet har ministeriet begränsat, eller helt dragit in, rätten att bjuda in arbetskraft för företag som prickats för oegentligheter - företag som lämnat ersättningar obetalda, eller behandlat plockarna illa. Det handlar om några enstaka företag, säger Sorainen.

I juni ska ministeriet ta ställning till om utländska bärplockare borde betraktas som vanliga arbetstagare då de jobbar i Finland. Det skulle betyda vanliga arbetsavtal och beskattningsbara inkomster. Det enligt ett färskt förslag av avdelningschef Markku Wallin på Arbets- och näringsministeriet, som utredde hur bärplockarnas situation kunde förbättras.

- Det måste bli en förändring, samhället och ministerierna tål inte att samma slags problem uppstår varje sommar, säger Wallin.

Hur utlåtandet kommer att se ut, vet Wallin dessvärre inte. Utvecklingen går i rätt riktning, anser Wallin, men åtgärderna som ministeriet vidtagit är inte tillräckliga.

Ingen representerar bärplockarna

I mitten av juni ska ministeriet, livsmedelsindustrins fackförbund ETL och Luonnontuoteteollisuusyhdistys, som representerar företag som köper upp och förädlar bär, sätta sig ner kring samma bord för att slå fast hur spelreglerna i branschen kunde förtydligas.

Tillsvidare representerar ingen bärplockarna, men de har många vänner, bland annat inom Vänsterunga som upprätthåller Facebookgruppen Solidaarisuutta marjanpoimijoille. Gruppen publicerade i våras en lista på de företag som bjuder in säsongsarbetarna.

Vem övervakar?

Vem övervakar då om rimligt verkligen är rimligt? Officiellt ingen - det finns inget egentligt arbetsförhållande mellan plockare och företag, vilket betyder att till exempel arbetarskyddet inte övervakar plockarnas rättigheter.

I brevet uppmanas bärplockare som stöter på problem kontakta företaget som köper upp bären eller den koordinerande parten, alternativt Thailands ambassad i Helsingfors. Dock uppmanas bärplockare informera om problem till Utrikesministeriet för där vill man följa med läget.

Det finns etiska regler för bärföretagen, men ingen som vet om de följs. Under de senaste åren har ett flertal oegentligheter uppdagats och nu vill bland annat branschen själv införa övervakming.

För sin egen del driver branschen på ett skriftligt avtal som skulle binda aktörerna till att följa reglerna, eller riskera sanktioner. Det säger Vernu Vasunta, som är vd för företaget Kiantama och sitter med i ledningen för Luonnontuoteteollisuusyhdistys.

- Men finns det ingen gemensam vilja inom branschen kommer antagligen staten att införa någon slags minimilön, säger Vasunta.

Vasunta varnar för att gå in för en dyrare modell än i Sverige, eftersom han ser att finländska bärföretag skulle förlora konkurrenskraft.

Läs också:
Utredning: Bärplockare borde få arbetsavtal
Bärplockaren i sårbar ställning

Se inslag:
Bärplockare: Skulderna tar flera år att betala

Diskussion om artikeln