Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kampen är över för BB i Jakobstad

Snart är det tomt på förlossningsavdelningen

Den segslitna kampen för BB i Jakobstad är över. Om en vecka föds den sista Jakobstads-babyn och en över hundraårig era av förlossningsvård är till ända.

En av de sista Jakobstadsfödda bebisarna i mamma Terese Granviks famn.

- Vi är besvikna, det känns som om politikerna red på vågen. Vi hade ännu haft tid på oss till 2017 innan de nya jourbestämmelserna träder i kraft, säger barnmorskan Kristina Hällund-Julin.

Mappar töms och det är lite kaotiskt säger biträdande avdelningsskötare Maria Kronqvist. BB har funnits på Jakobstads sjukhus sen 1965 och mycket kunskap finns samlad bland personalen, mycket sådant som man inte kan sätta till pappers. Om bara väggarna kunde tala, säger Kronqvist.

Alla grät

Personalen jobbar ända in i det sista.

- Alla beskriver det som om vi har proppen på ännu Men vi hade öppet hus den 15 maj då var det jobbigt. Allihopa grät efteråt. En stor grupp mammor med bebisar på armen kom in och överräckte gåvor till alla i personalen, det var rörande. Vi behövde det verkligen, säger Maria Kronqvist. Det kändes som ett tack för alla dessa år.

Vågorna har gått höga i tiotals år. Sparkrav, läkarbrist, minskat antal förlossningar och nya jourdirektiv fällde till slut avdelningen.

-Jag har jobbat här i nästan 30 år. Det känns overkligt att det nu bara är tack och hej, säger Kristina Hällund-Julin.

Terese Granvik från Purmo i Pedersöre födde sitt tredje barn, en liten son, i måndags.

- Jag är glad att jag hann föda här. Det bästa är närheten och att man verkligen är sedd här. Man känner aldrig att det är bråttom eller att man är till besvär. Resan är kort, bara 20 minuter bilväg och det är lätt för pappa och syskon att hälsa på, säger Granvik.

Terese Granvik tycker också att man hade kunnat vänta med definitivt beslut tills jourförordningen träder i kraft.

Nya uppgifter väntar

Fyra av barnmorskorna och en barnskötare flyttar över till Kiuru i Karleby. De andra kommer att arbeta med andra uppgifter inom vården.

-Jag är ändå tacksam för att vi har fått jobba in i det sista med att förlösa kvinnor, det är jag tacksam för, säger Maria Kronqvist.

Onsdagen den 28 maj är den sista förlossningsdagen och fredagen den 30 maj stängs BB för gott.