Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Strutsar och åsnor räddar gården

Från 2014
Uppdaterad 23.05.2014 20:10.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter: Familjelantbruken i Ukraina har det tufft - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det är knepigt att klara sig som lantbrukare i Ukraina även om landet har Europas bästa odlingsjordar. De jättestora jordbruksföretagen med hundratals hektar klarar sig rätt bra men familjelantbruken kämpar för sin överlevnad.

Åsnorna på Sergej Vlesjenkos gård.
Bild: Yle / Kerstin Kronvall

För Sergej Vlesjenko och hans familj har gårdsbruksturism blivit räddningen. För tolv år sedan köpte familjen fem hektar mark i byn Oleksandrivka cirka trettio kilometer från huvudstaden Kiev. Till en början försökte Sergej sig på kålodling men priset på kål var så lågt att det inte täckte kostnaderna.

- Det var mycket svårt men vi klarade oss igenom det. Nu har vi kor och strutsar. Vi säljer mjölk i vår lilla butik, kunderna beställer mjölken och kommer själva hit och hämtar den i sina egna kärl. Vi säljer också strutsägg och kött. Dessutom köper många andra bönder strutskycklingar av oss.

Sergej driver gården tillsammans med sin bror och sin son. Förutom de fem hektar som familjen äger odlar de säd på femtio hektar arrenderad mark. Den viktigaste inkomstkällan är emellertid gårdsbruksturismen.

En tam stork på Sergej Vlesjenkos gård.
Bild: Yle / Kerstin Kronvall

Här finns åsnor, strutsar, kor, getter, hönor av olika slag och många andra fågelarter. En tam stork spankulerar också omkring på gården.

Sergej Vlesjenko berättar att många av hans bekanta har slutat med lantbruk eftersom det är så olönsamt.

- Här i närheten av Kiev är det inte så svårt som längre borta. I de östra delarna av landet finns det många bönder som överhuvudtaget inte har vågat sig ut på åkrarna i år. Det blir ett mycket tungt år.

Liksom de flesta ukrainare hoppas Sergej på att presidentvalet på söndag ska leda till lugn i landet.

Diskussion om artikeln