Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Politisk jordbävning" i Storbritannien

Från 2014
Uppdaterad 23.05.2014 10:36.
UKIP:s partiledare Nigel Farage.
Bildtext UKIP:s partiledare Nigel Farage vinkar glatt åt pressen.
Bild: EPA / Andy Rain

I Storbritannien hölls på torsdagen både lokalval och EU-val. Lokalvalet ser åtminstone ut att bli en stor framgång för EU-skeptiska UKIP.

Partiledaren Nigel Farage har lovat en politisk jordbävning och ser ut att kunna uppfylla sitt löfte.

Tidiga resultat från det brittiska lokalvalet visar att UKIP blir valets stora vinnare, medan partierna i den nuvarande koalitionsregeringen - konservativa Tories och liberaldemokraterna ser ut att bli valets stora förlorare.

Ledaren för UKIP, Nigel Farage, har sagt att han tänker åstadkomma "en jordbävning" i den brittiska politiken och det ser han ut att kunna göra.

Då rösterna i 100 av totalt 172 valkretsar var räknade hade UKIP fått 84 tilläggsmandat medan Tories hade förlorat 93 mandat och Liberaldemokraterna hade förlorat 74 mandat.

Oppositionspartiet Labour hade också fått 74 tilläggsmandat, men inte alls gått så starkt framåt som UKIP relativt sett. UKIP har vunnit många mandet i trakter som traditionellt varit starka fästen för Tories.

Ur missnöjespartiet UKIP:s perspektiv så är resultatet från lokalvalen uppmuntrande också med tanke på EU-valet.

Inga vallokalsundersökningar i Storbritannien

I motsats till Nederländerna offentliggjorde Storbritannien inga vallokalsundersökningar efter torsdagens EU-val.

I Nederländerna ser resultatet av EU-valet ut att bli en stor besvikelse för Geert Wilders och hans islamfientliga och EU-kritiska parti PVV.

Om vallokalsundersökningarna besannas, kommer PVV att tappa ett av de fyra mandat som partiet har idag i EU-parlamentet. Det trots att opinionsmätningarna pekade på en framgång för Wilders.

Enligt de holländska vallokalsundersökningarna blir EU-vänliga D-66 valets stora vinnare. D-66 får tävla med kristdemokratiska CDA om att bli landets största parti om båda partierna får kring 15 procent av rösterna som vallokalsundersökningarna förutspår.