Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hård kritik mot Fennovoima

Från 2014
Uppdaterad 23.05.2014 16:13.
Fennovoimas planerade kärnkraftverk i Pyhäjoki.

Strålsäkerhetscentralen STUK kommer med hård kritik mot Fennovoimas kärnkraftsplaner i Pyhäjoki.

Men Strålsäkerhetscentralens preliminära bedömning är trots allt att projektet är säkert.

"Kraftfull signal till ägarna"

- Det här ska tolkas som en kraftfull signal till Fennovoimas ägare att bolaget måste skärpa sig inför den slutgiltiga säkerhetsbedömningen, säger generaldirektör Petteri Tiippana på Strålsäkerhetscentralen.

- Just nu är kunnandet på Fennovoima inte tillräckligt, konstaterar Tiippana. Fennovoimas planer verkar i princip bra men nu är det upp till bevis för bolaget. Kunnandet och ledningssystemet måste bli bättre.

Fennovoima inte överraskat

För Fennovoima kommer Strålsäkerhetscentralens kritik inte som någon överraskning. Fennovoima kommer under detta år att fördubbla sitt expertteam.

- STUK säger klart att anläggningsteknologin kan uppfylla de finländska säkerhetskriterierna, kommenterar Ehrnrooth. Kritiken gäller alltså inte delägaren och reaktorleverantören Rosatom.

Slutgiltig bedömning nästa sommar

Den slutgiltiga säkerhetsbedömningen gör STUK nästa sommar.

- Och det är också då i byggnadstillståndsskedet som Strålsäkerhetscentralen gör sin slutgiltiga bedömning, konstaterar Petteri Tiippana på STUK. På Fennovoima är man i dag hoppfulla.

- Garantier kan man aldrig få av Strålsäkerhetscentralen, konstaterar Christoffer Ehrnrooth på Fennovoima, men vi jobbar tillsammans med STUK så att vi ska kunna få grönt ljus!

Fennovoima ska komplettera sitt kärnkraftstillstånd efter som bolaget bytt reaktorleverantör och ryska Rosatom har kommit in som ny ägare.
Regeringen behandlar ärendet i juni och riksdagen tar upp frågan genast då höstsessionen börjar. Även Pyhäjoki kommun kommer att ta ställning på nytt.