Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Världen i byn dukar upp med Latinamerika

Från 2014
Johanna Eurakoski, kommunikationschef för Världen i byn.
Bildtext Johanna Eurakoski väntar sig en stor publik till årets Världen i byn-festival.
Bild: Yle/Julie Ebbe

En blandning av musik-, förenings- och gourmetfestival - så beskriver kommunikationschef för Världen i byn Johanna Eurakoski festivalen som äger rum lördag till söndag i Helsingfors.

Mycket har hänt sedan festivalen Världen i byn ordnades för första gången år 1995. Dels har produktionen blivit större och proffsigare, berättar Eurakoski, och dels har vårt samhälle förändrats. Bara de senaste tio åren har Finland blivit betydligt öppnare för andra kulturer, säger Eurakoski.

- Många nya, främmande och spännande kulturer har hittat sina vägar hit till Finland.

Till festivalen är alla välkomna, och i synnerhet riktar den sig till dem som är intresserade av att lära sig mera om andra kulturer och diskutera aktuella ämnen. Festivalen har ungefär 160 programpunkter, inklusive en hel del barnprogram, berättar Eurakoski. Det finns mer än 450 utställare, och det ordnas diskussionstillfällen, samt musik- och litteraturprogram.

Latinamerika i fokus

Varje år har festivalen fokus på en världsdel och i år är det Latinamerikas tur. Målet är att lyfta fram olika kulturer. Latinamerika syns på alla hörn av festivalen, berättar Eurakoski.

- Det kommer att finnas workshops, det finns bokförsäljare och så uppträder också flera stora internationella artister från bland annat Mexico och Peru.

Programmet är digert och det är svårt att lyfta fram något specifikt, säger Eurakoski. Själv ska hon åtminstone gå på jazzkonsert.

- Jag är mycket intresserad av latinamerikansk musik, och på söndag uppträder dessutom den sydafrikanske legenden Hugh Masekela i Kajsaniemiparken. Det ser jag fram emot!

Världen i byn går av stapeln 24-25.5.2014, i Kajsaniemiparken och på Järnvägstorget i Helsingfors. Gratis inträde.