Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

"Jag kom med flygplan, inte med stork"

Från 2014
Uppdaterad 21.08.2015 17:36.
Conny Wiik 1 år
Bildtext Conny kom från Taiwan till Finland som ettåring. Han söker nu sin biologiska mamma.
Bild: Privat

Det är en kall vinterdag år 1981. Flygplanet landar på Kronoby flygplats. Ut stiger en taiwanesisk man med en barnvagn. I barnvagnen ligger ettåriga Conny. Ettåringen tas varmt emot av paret Bror och Enid Wiik, pälsfarmare från Socklot utanför Nykarleby.

Programmet är inte längre tillgängligt
Dokumenterat: Veckans dokumentär: 8000 km från mamma - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

- Vi har bilder från när jag kom, så jag har alltid veta att jag kom med flygplan och inte med stork, säger Conny Wiik.

- Han var så söt när han kom med flygplanet. Han satt i en kärra, och jag har sparat den och kläderna han hade på sig den dagen. Det går inte att beskriva känslan då han kom, säger Connys mamma, Enid Wiik.

Min första genetiska släkting i Finland

Sökandet efter sina biologiska rötter har inte alltid varit självklart för Conny, utan någonting som kommit sakta påkrypande. Det var först när Conny fick egna barn som intresset för att hitta sina rötter väcktes på riktigt.

- Zagah är min första dotter och också min första biologiskt riktiga släkting här i Finland. Hon är den första som jag har blodsband till. Hon är på det sättet speciell, det var nog med henne allt började.

Falska adoptionspapper

Conny kom till Finland år 1981 via en advokatbyrå i Taiwan. Då fanns det ännu inte någon reglering av internationell adoption i Finland. Lagen om internationell adoption trädde i kraft först år 1985. Det visade sig senare att advokatbyrån hade förfalskat flera av barnens adoptionspapper.

- Det är klart att alla scenarion har dykt upp i huvudet, att man kan ju vara stulen också. Stulen och såld, för varför skulle de annars hitta på falska papper, säger Conny.

Taiwanesisk tv hjälper

Med hjälp av Taiwans ambassad i Helsingfors besöker en taiwanesisk journalist Finland i januari. Tanken är att göra ett tv-reportage om Conny Wiik, Sabina Söderlund-Myllyharju och Melinda Söderlund som alla är adopterade från Taiwan.

- Att hitta en person på 21 miljoner, genom att bara fara dit och se vem man är lik, är inte så lätt. Men om vi nu sträcker ut handen så kan de komma och ta i om de vill, det är nästan enda möjligheten. För om pappren är falska så är det ju ingen idé att söka efter personen som är på pappret, säger Conny.

I Connys adoptionspapper står att mamman är taiwanesisk och pappan okänd, men han lär vara en amerikansk soldat.

- Det kan förstås också vara en sämre historia bakom allt. Det kan ju vara så att min mamma på det sättet blev ett krigsoffer och att jag därför inte var så önskad.

Innan Conny kom till Finland fick hans föräldrar ett fotografi på posten. På bilden finns en kvinna som bär ettåriga Conny på ryggen. Men vem kvinnan är, det vet varken Conny eller hans föräldrar.

- Jag vill bara få svar på alla frågor, få svar på varför en mamma väljer att adoptera bort sin ettåriga son.

Radiodokumentären "8000 km från mamma" är en repris från våren 2014. Lyssna på söndag 23.8 kl.9.03 och onsdag 26.8 kl.11.03.

I februari 2015 åker Conny, sambon Tina och barnen Zagah och Lillebror till Taiwan för att träffa Connys biologiska släktingar. Hur mötet gick kan du höra i uppföljningen "Med flygplan, inte med stork" som sänds söndagen 30.8.

Också andra medier har rapporterat om Connys jakt på sin biologiska mamma, i bland annat Focus Taiwan skrevs så här.

Läs också: Sabina var barnhandelsoffer

Mer om ämnet på Yle Arenan