Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ateneums nya chef välkomnar Guggenheim

Från 2014
Uppdaterad 19.01.2015 10:58.
Ateneums museichef (2014 - )
Bild: Ateneum/Yehia Eweis

Ateneum får en ny museichef i höst. Konstmuseets nya chef Susanna Pettersson förväntas hämta nya vindar till Nationalgalleriet. Några dramatiska förändringar vill hon ändå inte tala om. Men det står klart att hon har höga ambitioner för sina fem år på posten.

Susanna Pettersson tillträder som museichef för Ateneum i oktober och inleder då sin femårsperiod. Fem år kan låta lite för den som vill lämna bestående avtryck i en av våra främsta kulturinstitutioner. Men Pettersson, som tidigare har jobbat i huset i tjugo år, räds inte utmaningar och placerar ribban högt.

Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter: Nya museichefen presenterar sig - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Nordeuropas ledande nationalgalleri

- Det här är en fantastisk möjlighet. Jag vill att Ateneum ska bli det mest intressanta nationalgalleriet i Nordeuropa, säger hon självsäkert.

För att det här ska lyckas krävs ändå mycket arbete med museets egna samlingar och med utställningsprogrammet, och man måste våga tänka i nya banor, påpekar hon. Viktigast av allt är ändå publikarbetet.

- Allt vi gör här är för museibesökarna. Utan besökare är ett museum endast ett lager. Vi måste därför bli bättre på att få folk att trivas här och göra konsten mera tillgänglig.

Mera historiskt kunnande

Filosofie doktor Susanna Pettersson har en gedigen erfarenhet av konst- och museiarbete både internationellt och nationellt. För tillfället är hon direktör för The Finnish Institute in London, men hon har tidigare också bland annat varit direktör för Alvar Aalto-stiftelsen och Alvar Aalto museet. Dessutom har hon forskat i Ateneums historia och skrivit om både konsthistoria och museihistoria. Det här kunnandet vill hon föra fram tydligare i Ateneum.

- Med min akademiska bakgrund hoppas jag kunna betona det historiska kunnandet mer. Man borde veta lite mer om varför museerna finns och känna till berättelserna bakom samlingarna.

Tillbaka hem igen

En högprofils konstkännare som Susanna Petterson, med internationella kontakter, är ett verkligt kap för Ateneum. Det var ändå ingen självklarhet att det blev just hon.Totalt åtta personer sökte posten som museichef. Susanna Pettersson var inte en av dem. Tidpunkten kändes fel för henne då posten ledig anslogs. I brist på tillräckligt kompetenta kandidater kontaktade styrelsen för Nationalgalleriet ändå henne och lyckades övertalade henne. Den här gången hade hon inte svårt att tacka ja.

- Det känns härligt att vara tillbaka här, det är som att komma hem igen.

Välkommen Guggenheim

Susanna Pettersson ser få hotbilder, men mycket outnyttjad potential när det gäller Ateneums framtid. Hon är inte heller oroad över att det nya Amos Anderson museet eller ett Guggenheim-museum i Helsingfors skulle minska på Ateneums besökare - tvärtom.

- Om vi får ett Guggenheim till Helsingfors är det enbart bra för hela museifältet och för besökarna - tillsammans är vi starkare.