Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Den gäspande violinisten och andra damer

Från 2014
Uppdaterad 30.10.2015 11:04.
Konsertsal

Hon gäspade stort, en av violinisterna i Ukrainas nationella, akademiska symfoniorkester. Orkestern har ett högtidligt namn och spelar i ett ljust och fräscht konserthus, Filharmonin i Kiev. Gäspningen störde inte så mycket, men visst var den ett något överraskande inslag i konserten.

Det här var den första gången sedan december som jag under en arbetsresa har haft tid att gå på någon kulturell begivenhet och jag kände mig upplyft och förväntansfull då jag bänkade mig mitt i salen. Jag tror den vänliga damen som sålde min biljett hade valt platsen med omtanke.

Min fröjd kände inga gränser då en välfriserad dam i glittrande kläder steg fram för att med välmodulerad röst presentera kvällens dirigent, Roman Kofman. Han stapplade fram på gamla ben och satte sig på en kontorsstol framför orkestern och började dirigera.

Efter pausen frågade damen som satt intill mig vad jag tyckte. Och ja, jag tyckte väldigt mycket om det jag hört. Damen blev upplivad av att jag var utlänning och presenterade mig för sina väninnor: Ira, Ira, Ira, Natalja och Natalja. Själv hette hon Zjanna. Tydligen var det dåligt med namnfantasin bland ukrainska föräldrar till flickor i vår åldersklass.

Zjanna berättade att de sex kvinnorna höll ihop och tillsammans gick på konserter och på gymnastik.

- Det är vår tradition. Den som har födelsedag bjuder hela gänget på opera eller konsert. Om någon av oss reser på semester kommer den hem med souvenirer till var och en av de andra. Dessutom får vi rabatt på gymnastikavgiften, vår lärare tycker att vi är så flitiga att vi måste belönas.

Jag är numera medlem i gruppen, visserligen är jag befriad från gymnastiken men då jag går på konsert i Kiev ska jag meddela Zjanna. Vem vet, kanske jag en dag firar födelsedag i den här konsertsalen?

Möten och människor