Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA fryser militärstöd till Thailand

Från 2014
Uppdaterad 24.05.2014 11:27.
Thailändska soldater patrullerar gatorna i Bangkok.
Bild: EPA/STR THAILAND OUT

USA har stoppat en tredjedel av sitt militära bistånd på 7,7 miljoner euro till Thailand på grund av militärkuppen i landet.

USA överväger också att skära ner andra bidrag ifall Thailand inte snabbt återgår till ett demokratiskt styre.

Enligt USA:s lagar kan landet inte stöda en militär som åsidosätter en demokratiskt vald regering.

USA:s arméstabschef general Raymond Odierno har varit I kontakt med Thailands arméchef Prayuth Chan-ocha. Enligt USA:s försvarsministerium var diskussionen uppbyggande.

Samtidigt råder det amerikanska utrikesdepartementet amerikaner att avbeställa resor till Thailand samt att avbryta icke-nödvändiga besök i landet, rapporterar BBC.

Armén har ett fast grepp

Den thailändska armén har ändå inte lovat någon hastig återgång till demokrati. Igår meddelade armén att den har gripit den förra premiärministern Yingluck Shinawatran och släktingar till henne.

Armétalesmannen uppgav på en presskonferens idag att medlemmar av den avsatta regeringen och andra prominenta politiska personer kan komma att hållas gripna upp till en vecka. Förutom de över hundra som greps i går har ytterligare 35 huvudsakligen akademiker beordrats att infinna sig i arméns högkvarter.

Enligt militärens talesman vill man ge de fängslade tid till eftertanke och underlätta att ordningen bevaras i landet. Genom att hålla de politiska ledarna isolerade undviker armén att det organiseras massiva protester mot arméns maktövertagande.

I Bangkok har ändå hundratals demonstranter för andra dagen i följd negligerat arméns förbud mot större folksamlingar och protesterar mot militärkuppen med banderoller och slagord.

Läs också: Kuppen i Thailand fördöms - Yingluck gripen